Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

'Het CDA gaat in e-politics'

Dit artikel delen:

Ook in de digitale democratie, zoals onderzoeker Roland van Wageningen de 'nieuwe democratie' noemt, zullen politieke partijen onmisbaar zijn. Het CDA bijvoorbeeld is de eerste politieke partij die zijn hele afdelingsstructuur via het Internet ontsluit. Op lokaal vlak is een efficiënte en snelle communicatie tussen politiek en burgers essentieel, schrijft Marcel Meijer.

De wezenlijke functie die politieke partijen vervullen in opinievorming en besluitvormingsprocessen kan door een modern gebruik van het medium Internet juist verder vergroot worden. Via het Internet kunnen meer mensen - leden en kiezers - bij de politiek en partijen worden betrokken. En dat is broodnodig. De interesse in politieke en maatschappelijke vraagstukken is weliswaar groot, maar veel mensen zoeken naar andere dan de traditionele wegen om hun betrokkenheid te tonen. Ze willen niet meer in rokerige zaaltjes naar spreekbeurten van politici luisteren, maar via de computer invloed uitoefenen. Internet biedt dan een scala van mogelijkheden. Zowel in de relatie met de leden als met de kiezers. Internet biedt de gelegenheid de opvattingen onder de leden te peilen over tal van zaken. Dat versterkt de betrokkenheid bij de partij en vergroot de interne partijdemocratie. In die zin zal Internet dus zeker gevolgen hebben voor de verenigingsstructuur. Daarbij moeten we ons overigens wel realiseren dat er altijd mensen (zullen) zijn die geen gebruik maken van Internet. Politieke partijen moeten in die zin waken voor een digitale kloof in de eigen gelederen.
Ook kiezers kunnen via Internet meer bij de politiek in het algemeen en de partij in het bijzonder worden betrokken, door deelname aan discussies maar ook door meting van hun opvattingen over issues. Internet wordt daarmee dus - in de eerste fase op experimentele basis - ingezet voor kiezersonderzoek.
Om op deze manier meer mensen bij de politiek te betrekken 'gaat het CDA in e-politics'

Eerste stap

De eerste stap daarvoor is al gezet. Met ingang van 1 mei jl. zijn alle Gemeentelijke Afdelingen van het CDA vindbaar op het Internet. Het landelijk CDA heeft namelijk al zijn Afdelingen een website aangeboden die zij naar eigen inzicht kunnen gebruiken voor communicatie met de bezoekers. Het CDA is daarmee de eerste politieke partij die zijn hele afdelingsstructuur via het Internet ontsluit. Bewust is gekozen voor deze eerste stap omdat de Afdelingen de basis vormen van het CDA. Zeker op lokaal vlak is een efficiënte en snelle communicatie tussen politiek en burgers immers essentieel.
Maar het project 'Alle Afdelingen op Internet' is slechts een eerste stap. Er zullen er nog vele volgen. Momenteel wordt hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe interactieve en moderne publiekssite die dit najaar wordt geopend. Een site die gekenmerkt zal worden door interactiviteit, actuele informatievoorziening, toegankelijkheid, gebruikersvriendelijkheid, introductie van de transactiefunctie en een moderne uitstraling.
Deze kenmerken kort langslopend: interactiviteit is het sleutelwoord. De site ontwikkelt zich tot CDA-podia waarop leden met politici en met elkaar in debat gaan over tal van actuele onderwerpen. Nieuw is de mogelijkheid via Internet mee te schrijven aan het nieuwe verkiezingsprogramma van het CDA. Daarvoor kan men vanaf het najaar het podium Bouw Verkiezingsprogramma bezoeken.
Toegankelijkheid wordt bereikt door een overzichtelijke structuur van de site, een aantrekkelijke lay-out met foto's en een meer journalistieke behandeling van onderwerpen.
De gebruikersvriendelijkheid zal worden gewaarborgd door een leesbare handleiding, site-map, op te stellen voor de gebruikers.
E-commerce zal zijn intrede doen op de CDA-site. Via de Shop zullen gebruikers brochures, folders, rapporten en andere partij-artikelen kunnen bestellen. Op deze wijze krijgt de transactiefunctie van Internet nader gestalte.
Het voorafgaande leidt tot een website met een moderne uitstraling. Een interactieve site met een toegankelijk informatie-aanbod.

Gemeenschappen

In een latere fase zal de site een ontwikkeling naar communities (internetgemeenschappen) en gepersonifieerde mailings naar leden en kiezers te zien geven. Wel wordt in het najaar al gestart met een mailservice waarbij gebruikers via e-mail informatie kunnen krijgen over de gewenste beleidsterreinen.
Het CDA zal steeds proberen in te spelen op de mogelijkheden die de nieuwe media, waaronder Internet, bieden. Vanuit de centrale gedachte dat deelname aan de opinievorming door leden en kiezers wezenlijk is in een representatieve democratie met politieke partijen die een onmisbare podiumfunctie vervullen. Internet speelt een sleutelrol bij de vervulling van die podiumfunctie.
 
Marcel Meijer
Partijvoorlichter CDA

 
Het artikel:
 
Politieke partijen benutten mogelijkheden Internet onvoldoende
 
De Reacties van de vier grootste partijen
 
Chatten met Paul Rosenmöller
'Het CDA gaat in e-politics'
VVD biedt geïntegreerde site
Partij Van De interActie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Marcel Meijer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.