Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Actie! Actie!

Dit artikel delen:

Begin deze week is het Innovatieplatform van premier Balkenende naar buiten gekomen met Ict als innovatie-as, het eindrapport van de ict-werkgroep van het platform. Een bondig en helder werkstuk dat na een samenvatting van het voorafgaande debat en een opsomming van de principes achter het actieplan aangenaam concreet wordt in de lijst van voorgestelde acties. Van breedband tot aanbestedingsregels van de EU, van standaardisatie tot 'creative commons'-licentie: weinig onderwerpen ontbreken op de lijst.

Het opmerkelijkst is dat achter alle actiepunten staat opgesomd wie er verantwoordelijk voor is en wanneer het klaar zou moeten zijn; een soort checklist dus. Dat is niet alleen nuttig voor alle participanten in het Innovatieplatform, maar ook makkelijk voor iedereen die in de ict werkt, om de komende tijd bij te houden hoe het ermee staat. Het grote risico van een rapport in het Haagse circuit is immers dat de laden der vergetelheid uitnodigend open staan en stof er in overvloed ronddwarrelt.
De peetvaders van het rapport zijn optimistisch. Jan Kees de Jager, voorzitter van de ict-werkgroep en zelf it-ondernemer, denkt dat de aanwezigheid van drie bewindspersonen (waaronder de hoogste) ervoor zal zorgen dat dit rapport niet terzijde wordt gelegd. Hij treft een groeiend bewustzijn aan bij VNO-NCW, MKB Nederland en ICT~Office dat er iets moet gebeuren. Hij meent zelfs enig elan te bespeuren vanuit de departementen en het kabinet. De interessantste opmerkingen komen van Mark Frequin, als hoge EZ-ambtenaar iemand die het spel met rapporten dagelijks en om den brode speelt. Gebrek aan geld, zegt hij, dwingt tot samenwerking. Bovendien groeit de irritatie in de samenleving over de zorg en de mobiliteit. De burger verwacht 'slimme oplossingen'. Voeg daarbij dat de sleutelfiguren thans in een hecht netwerk verbonden zijn en er is geen ontsnappen meer aan. We zullen zien: de eerste deadline verloopt komende september.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-08T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.