Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Fiscaal balen (1)

Dit artikel delen:

Niet alleen de Belastingdienst baalt (voorpagina Computable, nummer 22), ook administratiekantoren en bedrijven die belastingaangiftes bij de fiscus indienen balen, maar dan weer van de Belastingdienst. Slechts 1 procent van de bedrijven doet volgens de Belastingdienst elektronisch aangifte. Niet zo verwonderlijk zegt J. Veninga van Veninga Administratie als je ziet wat onze mogelijkheden zijn.

In het betreffende atikel beklaagt de Belastingdienst zich dat slechts 1 procent van de ondernemers elektronisch aangifte heeft gedaan tegen 75 procent van de particulieren en dat men bij de Belastingdienst overweegt om de elektronische aangifte dan maar verplicht te stellen.
Tijdens een vergadering van de Belastingdienst met belastingconsulenten, accountants et cetera in het kader van de Elektronische Winstaangifte heb ik de huidige elektronische mogelijkheden van aangifte 'de witteboorden discriminatie' van de Belastingdienst genoemd.

Uitleg

Ieder die daartoe in staat is kan middels een diskette of internet elektronisch aangifte doen bij de Belastingdienst en heeft daarvoor slechts een simpele pincode nodig. Deze doelgroep droeg in mijn jonge jaren, inmiddels ben ik 58, overwegend een witte boord en vandaar mijn kreet witteboorden discrimatie.
Voor alle anderen is de belastingconsulent de aangewezen persoon. Voor deze bestaat er geen simpele elektronische aangifte omdat de Belastingdienst dit niet toelaat. De Belastingdienst zal zich verweren en stellen dat zij ook behulpzaam kan zijn bij het invullen, maar velen zullen dat ten eerste ervaren als 'bij de duivel te biecht gaan' en ten tweede is de belastingdienst ook nog eens zeer slecht bereikbaar met uitsluitend zittingsplaatsen voor hulp bij invullen in uitsluitend de hele grote woonkernen. Bovendien is het toch 'Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel'. Ja, inderdaad, voor de eerder genoemde witte boorden.
Pas in 2001 is er een proef elektronische aangifte gestart, in 2002 op uitgebreidere schaal en roept de Belastingdienst dat ze het nu voor elkaar hebben. Mooi niet dus. In 2002 heb ik geprobeerd mee te doen aan de proef middels het pakket van Elsevier, maar ben er niet in geslaagd om het zelfs maar op te kunnen starten.
Even terug naar het artikel. Slechts 1 procent van de ondernemers heeft de belastingaangifte over 2002 digitaal gedaan. Ten tweede kunnen de ondernemers geen aangifte doen op dezelfde eenvoudige manier. Ten derde is de Belastingdienst voorlopig ook niet van plan om de simpele aangifte toepasbaar te maken voor de ondernemers.
In mijn ogen is het zo simpel en met mijn ervaring heb ik recht van spreken. Over het jaar 1978 heb ik namelijk voor het eerst aangifte gedaan voor particulieren op een in eigen beheer ontwikkeld formulier wat door een printer vanuit mijn Wang computer werd afgedrukt, later gevolgd door het blanke K-biljet, daarna door het verplichte voorbedrukte K-biljet, daarna weer door het blanke Q-biljet en sinds 2001 gevolgd door het onmogelijke grafische pdf Q-formulier.

Het is zo simpel

Elke belastingconsulent is in het bezit van een Becon-nummer en aan dat nummer zou een pincode kunnen worden gekoppeld. Met die combinatie zou dan aangifte gedaan kunnen worden op dezelfde manier als nu in gebruik is voor de particulieren.
Willen we meer, zoals terugkoppelingen, kopie aanslagen en al dat moois meer, dan kan daar uiteraard software voor worden geschreven met een navenant prijskaartje.
Overigens blijkt al jaren dat de Belastingdienst niet in staat is redelijk foutloos een met de hand ingevuld formulier over te nemen, noch een geprint Q-formulier en zelfs met de grafische formulieren op pdf-formaat gaat het regelmatig goed fout. Vandaar hun belang en ons belang om elektronisch aangifte te doen. Echter dan wel op een simpele manier. Voor enkelvoudige particulieren is men daar inmiddels in geslaagd. Nu nog voor de consulenten en ondernemers. Pas dan kan het elektronisch gebruik verplicht worden gesteld en zullen wij daar dankbaar gebruik van gaan maken.
In het verleden is ook nog eens geprobeerd om middels een papieren winstaangifte het werk van de Belastingdienst te vereenvoudigen, echter achteraf bleek dat de lay-out van die winstaangifte voor de IB ongelijk was aan de lay-out van de winstaangifte voor de vennootschapsbelasting. Laten we hopen dat die vergissing niet meer wordt gemaakt.
Terug naar de kop 'De belastingdienst baalt'; waarschijnlijk het meeste van haar eigen onmogelijkheden.< BR>
 
J. Veninga, Veninga Adminstratie, Drachten

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-20T00:00:00.000Z J. Veninga
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.