Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Koning in uvi-land

Dit artikel delen:

Lange tijd bleef het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds volhouden dat het zijn it-divisie CIS niet van de hand wilde doen. De ontwikkelingen op het gebied van de werknemersverzekeringen wao en ww lijken de directie van ABP toch anders doen besluiten.

Op 1 januari 2002 is er een grote staatsorganisatie gecreëerd: UWV (Uitvoering Werknemersverzekeringen), ontstaan uit het samengaan van Cadans, GAK Nederland, GUO, SFB Uitvoeringsorganisatie, Lisv en Uszo. Deze laatste organisatie, die de sociale zekerheidsregelingen voor de overheid, het onderwijs en defensie uitvoert, was onderdeel van het ABP en werd op it-gebied ondersteund door CIS. Nu het Uszo is losgeweekt, kan een groot deel van CIS beter bij een automatiseerder worden ondergebracht, zou de logische gedachtegang van de directie van het pensioenfonds kunnen zijn.
Hoewel zij een keiharde afspraak met Cap Gemini Ernst & Young ontkent, wijzen alle signalen op het uitbesteden van de it-divisie. Het personeel stribbelt nog tegen, maar hoogstwaarschijnlijk blijven allleen de ontwikkelaars van pensioensystemen, die nog echt werk doen dat aansluit op de kerncompetentie van ABP, achter. Mocht de overname doorgaan, en Cap kan het murw gemaakte CIS-personeel motiveren, dan ontstaat er een interessant krachtenveld in de sociale zekerheidssector met Pink Roccade, Ordina en Cap als sterkste it-spelers. Zij richten hun vizier op de grote integratieslag die bij de UWV moet plaatsvinden: het aan elkaar koppelen van al die uiteenlopende zware administratieve systemen en de vernieuwingsslag die daarna moet plaatsvinden. De UWV zal eerst het beheer en de ontwikkeling van de telecomvoorzieningen uitbesteden, waarna naar verwachting in de loop van 2004 het dataverkeer aan de beurt is. Wie daarvoor als voorkeursleverancier naar voren komt, is de koning te rijk. Tenzij Balkenende II plots besluit de uvi-organisatie weer op de schop te gooien. Dat is in Den Haag niet ondenkbaar.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-13T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.