Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Grijze haren

Dit artikel delen:

Nederlandse softwaremakers moeten nagaan of door hun geschreven code softwarepatenten schendt. Nederland staat namelijk allang softwarepatenten toe. Die terloopse opmerking van het ministerie van Economische Zaken zal bij veel software-mkb'ers grijze haren veroorzaken.

Zij hoopten met hun demonstratie vorige week juist dat Nederland zich alsnog tegen het nieuwe Europese octrooivoorstel zou keren. Europa zet de deur wagenwijd open voor patenten op software, vrezen critici. Het kan de nekslag zijn voor veel kleine softwarebedrijven in Europa, beweren zij. Valt wel mee, sust EZ. Europa heeft tenslotte al dertigduizend softwarepatenten afgegeven, en daarvan is er nog geen een voor de rechter bevochten.
EZ lijkt voor het gemak een paar dingen te vergeten. Om te beginnen is er het Europees Parlement. Dat veranderde afgelopen september een eerste voorstel, juist om softwarepatenten tegen te houden. Hoe kan het, dat van al die wijzigingen er niet een overgenomen wordt door de Raad van Ministers of de Europese Commissie? Is het Parlement soms dom?
EZ vergeet nog iets. Een hoop van EU-patenten lijkt behoorlijk onzinnig. Zoals bijvoorbeeld het patent op een firewall. Of die op het in twee dimensies uitbreiden van een venster door middel van tabs. En dan, de Europese octrooiconventie uit 1973 sluit software van octrooi uit. Die conventie, ondertekend door meer dan alleen de EU-landen, vormde de basis voor het Europees Octrooibureau. Dat verdient geld met het uitgeven van octrooien. Dat dit al 30.000 keer de eigen oprichtingsakte schond zou ook kunnen betekenen dat er iets schort aan de controle. Dat EZ de kleine softwarebedrijven naar de rechter verwijst, laat zien dat het ministerie niet snapt dat voor zo'n juridische strijd alleen grote bedrijven tijd en geld over hebben. Begrijpt iemand EZ nog? < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-21T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.