Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Dans rond de Wbso-miljoenen

Dit artikel delen:

Minister Wijers van Economische Zaken is vastbesloten Nederlandse software-bedrijven een betere toegang te verschaffen tot de fondsen die schuil gaan achter Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (Wbso). Nadat in 1994 enkele aanvragen voor deze fiscale stimuleringsregeling waren gehonoreerd, hielden de ambtenaren van Economische Zaken vorig jaar de beurs dicht.

Ondanks een golf van protest werden zelfs aanvragen die er een jaar eerder nog door heen waren geglipt, in 1995 radicaal afgewezen. De uitvoeringsorganisatie Senter interpreteerde de Wbso-regeling stelselmatig in het nadeel van de aanvrager. Vrijwel geen enkel bedrijf kreeg toestemming het werkgeversdeel van de loonkosten af te trekken van de loonbelasting. Met als gevolg dat de software-branche niets aan de Wbso had.
Gelukkig heeft minister Wijers oog voor het belang van software-ontwikkeling voor het Nederlandse bedrijfsleven. Hij vroeg zijn ambtenaren met klem dit probleem snel op te lossen en de regeling toegankelijk te maken voor de software-branche. Wanneer een doortastend bewindsman als Wijers zich hier met zijn volle politieke gewicht achter zet, is dat een gunstig teken.
Tegen het einde van deze maand zal minister Wijers in een brief aan de Tweede Kamer het resultaat van zijn inspanningen melden. Uitgangspunt is om software in principe niet anders te behandelen dan hardware. Daarmee komt hij tegemoet aan een oude wens van de Tweede Kamer. Geprobeerd wordt een aanvullende regeling te ontwerpen, waarbij echt innovatieve software-ontwikkeling zonder meer in aanmerking komt. De huidige koppeling aan vernieuwing van de hardware komt te vervallen. De voorwaarde dat de software-ontwikkeling op dit moment nog gekoppeld moet zijn aan hardware-innovatie, blijkt in de praktijk een enorm beletsel.
De nieuwe regeling wordt er overigens niet eenvoudiger op. Momenteel leggen ambtenaren de laatste hand aan het ontwerp van een uitgebreide vragenlijst die er op gericht is het kaf van het koren te scheiden. Met de antwoorden op deze vragen moet de ambtenaar achter het innovatieve karakter van de software zien te komen. De beoogde ingangsdatum van deze aanvullende regeling is 1 januari 1997. Minister Wijers heeft in het Software Actieplan terecht de nadruk gelegd op verbetering en toegankelijk maken van de bestaande regelingen. Dat is zinvoller dan opnieuw allerlei stimuleringsinstrumenten te bedenken, die na verloop van tijd slechts een beperkte werkingssfeer blijken te hebben.
Voorzitter De Breed, van de Stichting Dutch Brains Projects, die zich in het verleden hard heeft gemaakt voor de Wbso, wil echter niet te vroeg juichen. Of het uiteindelijk een soepel werkende regeling wordt, hangt vooral af van de software-kennis die de behandelende ambtenaren hebben. Tot nog toe hield deze kennis op z'n zachtst gezegd niet over. Hopelijk zal Wijers ook deze lacune aanvullen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-17T00:00:00.000Z hoofdredactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.