Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Jonge plantjes

Dit artikel delen:

Volgens het onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU) weet Nederland geen economische groei te halen uit ict-investeringen. We blijven achter bij de ons omringende landen. Dat komt vooral door het gebrek aan goed informaticaonderwijs en aan investeringen in r&d en innovatie. Volgens de onderzoekers hebben we wel de basis in huis, namelijk een goede ict-infrastructuur, toegang tot durfkapitaal en een concurrerende telecomsector. Het fundament ligt, maar het bouwen wil niet zo lukken.

Zouden de onderzoekers van EIU ook rekening hebben gehouden met verdwijnen van productie naar het buitenland? In een recent rapport laat het Centraal Planbureau (Computable 9 april) weten dat de prestaties van het Nederlandse bedrijfsleven niet volledig in kaart worden gebracht. Zo wordt veel onderzoek en ontwikkeling in Nederland gedaan, maar wordt daadwerkelijke productie in het buitenland afgehandeld, wat dáár leidt tot productiviteitsgroei.
Het feit dat Nederland achterloopt op het gebied van ict-educatie is een bekend gegeven. Begin februari pleitten vijf economen voor een hogere investering in bèta-onderwijs (Computable 6 februari). Eén van hen noemde de innovatieplannen van de overheid zelfs zinloos wanneer er niet minimaal drie miljard euro vrij zou komen voor een opknapbeurt van het onderwijs.
Recente cijfers van de Informatie Beheer Groep laten een stijging zien in het aantal aankomende studenten dat voor een bèta-studie kiest. We kunnen alleen maar hopen dat dit een voorbode is voor veranderingen in de Nederlandse ict-sector. We zullen de prille belangstelling voor technische studies moeten koesteren als jonge plantjes. Veel praten, stimuleren en financieren zodat in de toekomst onze economische groei uit ict-investeringen op een vergelijkbaar niveau komt als de landen om ons heen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-07T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.