Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Vrije inktpatronen

Dit artikel delen:

EU-commissaris Mario Monti van mededingingszaken mag de afgelopen tijd dan een aantal zeperds hebben gehaald in zijn niet aflatende strijd tegen monopoliepraktijken, hij blijft een geducht tegenstander. Vraag maar aan Jack Welch, ceo-in-ruste van General Electric, die zijn plannen voor de overname van Honeywell zelf in Brussel aan de wilgen mocht komen hangen.

Monti heeft leveranciers van printers officieel om "gegevens" gevraagd. Dat is meestal de eerste stap op weg naar een 'zaak'. HP, Canon, Epson, Lexmark, Oki en de andere doen er dus goed aan de borst alvast nat te maken. Monti mikt op hetzelfde doelwit als de roos van het Britse Office of Fair Trading: er moet een eind komen aan de praktijk van peperdure want merkgebonden inktpatronen. Die moeten voortaan ook door derden vrij leverbaar zijn en in printers te gebruiken zijn zonder de garantie op het apparaat te verspelen. Bovendien ziet Londen (en dat zal ook voor Brussel gelden) de markt graag doorzichtiger en eerlijker worden, zodat de afnemer snel een betrouwbare prijsvergelijking kan maken.
Het OFT heeft de aanbieders tot eind dit jaar gegeven om zulks te regelen. Het zou goed zijn als ook Brussel de duimschroeven bij de hand zou houden. Want ook bij printers en inktpatronen is er in Europa geen plaats meer voor monopolies.

 
René Rippen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-07T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.