Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Frankrijk plaatst bom onder Internet

Dit artikel delen:

Verspreiding en raadpleging van informatie op Internet en andere grote computernetwerken wil Frankrijk binden aan internationale regels. De regering in Parijs heeft nogal wat bedenkingen tegen de anarchie zoals die op Internet heerst. Wetten en verboden worden daarbij met voeten getreden, zo vindt minister Fran�ois Fillon.

Frankrijk zal zijn partners in de Europese Unie voorstellen hiertoe internationale wetgeving te ontwikkelen. Fillon denkt aan een regeling die vergelijkbaar is met het internationale zeerecht. Het grensoverschrijdend karakter van Internet brengt bepaalde risico's met zich mee. Omdat een overkoepelende organisatie ontbreekt, kan ieder daar ongehinderd zijn gang gaan. De echte Internet-liefhebbers hebben dát altijd de grote charme van het 'netwerk der netwerken' gevonden. Ze menen dat het succes van Internet juist te danken is aan het ontbreken van overheidstoezicht.
Maar de Franse regering stond twee weken geleden volledig machteloos, toen het verboden boek van de lijfarts van de overleden president Fran�ois Mitterrand plotseling op Internet verscheen. De Franse regering had publikatie van het boek tegengehouden, omdat daarmee de persoonlijke levenssfeer van de familie Mitterrand en het beroepsgeheim van de arts zouden worden geschaad.
De uitbater van het cybercafé 'le Web' in het Franse Besan�on trok zich echter niets aan van de Franse censuur en zette de volledige tekst van dr Gublers boek, le Grand Secret, op het Net. De belangstelling hiervoor was overweldigend. De Franse PTT registreerde op sommige piektijden wel 30.000 lezers per uur.
Ook de Unesco deed onlangs een oproep om via internationale verdragen de auteursrechten op internationale computernetwerken te beschermen. De vrije verspreiding van informatie moet echter wel gewaarborgd blijven, ook al zoeken de Fransen nog zo graag de publiciteit met het leggen van bommen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-09T00:00:00.000Z hoofdredactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.