Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Geketend in Ketens

Dit artikel delen:

Manifest van de Open Overheidsorganisaties

In 1996 startte onder de vlag OL 2000 de digitaleontwikkeling van het Overheids Loket. We riepen toen al dat er voor de geheleoverheid één loket zou moeten komen. Eerst in juni 2005 zien we in debevindingen van de Commissie Jorritsma dat de gemeenten hét loket voor deburger zullen zijn. Tot zover dus ogenschijnlijk niks nieuws onder de zon.

Dat ene loket vraagt om gegevens uit de gehele overheid enom gegevens van instellingen die annex aan de overheid diensten verlenen; denkaan woningbouwcorporaties, welzijnsinstellingen, instellingen in degezondheidszorg, scholenkoepels, nutsbedrijven. Dat ene loket staat aan het beginen eind van ketens, waarin soms vele instellingen en organisaties de schakelsvormen. De lokale overheden beginnen zich zorgen te maken of die schakels welop elkaar passen. 

  • Als     ik een gegeven wil opvragen uit een informatiesysteem van een ander; lukt     dat dan?
  • Als     ik veilig en betrouwbaar gegevens wil overdragen; is dat dan geregeld?
  • Heb     ik toegang tot de ander op de momenten dat dat voor mij noodzakelijk is?
  • En     zo zijn er nog meer vragen te verzinnen.
Als die vragen niet zijn opgelost dan zit je geketend in ketens. De oplossing is inalle eenvoud geformuleerd: Het komen tot afspraken over standaardisatie. Standaardisatie door elke ketenpartner op openstandaards garandeert onafhankelijkheid van omstandigheden en onafhankelijkheidvan leveranciers van voorzieningen.Dit nu is de achtergrond van het Manifest van de Open Overheidsorganisaties van december 2006 (zie www.ososs.nl). Zo’n 18 gemeenten hebben het manifest onderschreven. Als je de tekst vanhet manifest goed doorneemt, dan kan eigenlijk elke gemeente zonder voorbehoudmeetekenen. In gemeenteland roepen we met z’n allen dat we dit graag willen;laten we het dan ook tonen. De uitspraken geven een gewenste richting aan. Je hoeft écht morgen hetcontract met Microsoft (om er maar één te noemen) niet op te zeggen.Even terug naar de keten: Interoperabiliteit werkt buitengewoonontketenend!Hans Koenders,Gemeente Enschede<>  <>  <>  <> 
  Leveranciersonafhankelijkheid   Oplossingen kunnen door meer partijen worden  onderhouden. Oplossingen kunnen op verschillende platforms werken.    Transparantie,  controleerbaarheid en beheersbaarheid  De werking van oplossingen is inzichtelijk  om te voldoen aan de wettelijke bepalingen van de WBP, om audits uit te  voeren en voor controle op de informatiebeveiliging. 
  Interoperabiliteit   Pakketonafhankelijke koppelingen en open standaarden  volgens de OSOSS definitie in toepassingsgebieden als tekstverwerker,  middleware, mail, agenda en geografische informatiesystemen.    Digitale duurzaamheid   Oplossingen kunnen onderhouden worden door  anderen dan eerste leverancier en er is ruimte voor latere innovatie. De  gegevensopslag geschiedt in een toekomstvast formaat. 
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-05T00:25:00.000Z Hans Koenders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.