Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het nieuwe werken, ofwel de ‘high-performance workplace’

Dit artikel delen:

Computable Expert

Willem Beelen
Public Sector & Defence & Chief Editor GOV magazine at Atos BTN, Atos Nederland. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Overheid en Zorg.

Sinds een paar maanden ben ik woonachtig in ‘de Residentie’ en aangezien ons hoofdkantoor in Hilversum zit, ben ik ook maar meteen een fervent aanhanger van ‘het nieuwe werken’ geworden. Hoewel 'het nieuwe werken’ zich bij mij nog beperkt tot een van de woning gescheiden ‘eigen’ werkruimte en bureau met een laptop en mobiele telefoon als voorzieningen, zijn de technische mogelijkheden, inmiddels, een veelvoud hiervan.

Gartner spreekt, net als wij overigens, over de ‘high-performance workplace'. Hier staat niet de werkplek centraal, doch de mens als ‘kenniswerker'. In onze behoefte om een steeds hogere prestatie te leveren op een zo effectief en efficient mogelijke manier, zoeken we naar technologie die dat ondersteunt en die is er inmiddels.

Technologie die het mogelijk maakt om vanaf elke werkplek, waar ook ter wereld, tijdsonafhankelijk, toegang te hebben tot informatie, middelen en kennis. De mogelijkheden om op afstand te kunnen vergaderen en samen te kunnen werken. Kenniswerkers krijgen steeds meer te maken met niet-routinematige zaken en ongeplande activiteiten en worden bovendien steeds meer geconfronteerd met ongestructureerde data als werkterrein, ofwel moeten steeds meer een beroep doen op hun improvisatievermogen. Het high-performance workplace-concept voorziet in een oplossing van deze ontwikkelingen en reikt handvatten aan om te leren omgaan met deze veranderingen. Hierbij wordt ‘het ontdekken', ‘het leren', ‘het samenwerken', 'het kunnen innoveren' en ‘het kunnen leiden' van de kenniswerker centraal gesteld, ondersteund door technologie.

De high-performance workplace is een fysieke of virtuele omgeving die helpt om op afstand te kunnen samenwerken met collegae, relaties of (keten- en business)partners. De high-performance workplace biedt veilige toegang tot applicaties, bedrijfsprocessen en informatie en het faciliteert content- en kennismanagement. Ofwel, de high-performance workplace is het middel voor een betere arbeidsproductiviteit van de kenniswerker.

Juist om die reden is het zo belangrijk dat naast de toepassing van de nieuwste informatietechnologie er evenzeer aandacht is voor de organisatie, de cultuur en het management van betreffende organisaties alwaar de kenniswerker voor actief is en de high-performance workplace z'n entrée maakt. Dit vraagt om veranderingsgezindheid met begrippen zoals zelfsturing, eigen initiatief, inspiratie en innovatief vermogen. En ook daar is er, met de huidige kredietcrisis, het fileleed en de opkomst van het thuiswerken een prachtige voedingsbodem om het roer om te gooien en er mee van start te gaan.

Aan de technologie zal het in ieder geval niet liggen. Partijen als Cisco, IBM, Microsoft, Oracle, SAP, maar ook open source-leveranciers zoals bijvoorbeeld Alfresco,  bieden allerhande oplossingen voor digitaal vergaderen en samenwerken, kennisdeling, videoconferencing, instant messaging, unified messaging, social networking, business- en productivitytools en portaaltechnieken.

En dat maakt mij, de ‘kenniswerker overheid', met bestaande middelen productiever. Zo werk ik momenteel aan een Europese aanbesteding voor de gemeente Amsterdam, samen met collegae en businesspartners. Relaties zijn op afstand ingehaakt om de vereiste referenties af te geven. Kortom, een fraai stukje samenwerking los van tijd en plaats.

 Willem Beelen, directeur publieke sector bij Inter Access

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Het nieuwe werken"
Alles moet meer, sneller hoger en beter.. totdat je lichaam door een hersenbloeding (door informatie-overload) of een hartinfarct (door alleen maar logisch werken i.p.v. met gevoel), kreunend naar het oppervlakte van de werkvloer stort!.

Als we even teruggaan naar onze genetische roots als holbewoner. Zij leefden in balans met hun eigen natuur. Zij moesten bewegen en op jacht naar hun eigen voedsel. Zij gebruikten hun hersen - en lichaams capaciteit alleen om te kunnen leven. En wanneer de holbewoner zijn zelfgevangen prooidier had opgegeten was ie weer TEVREDEN voor die dag.

Hou dat beeld even voor je, want DAT is je genetische, biologische en lichamelijke afkomst.
Tenzij je nog "gelooft" in het verhaal uit het sprookjesboek genaamd ?De bijbelen?, en denkt dat Adam uit die paradijselijke boom is gevallen met die slang en die appel erin. Dat Eva is opgebouwd uit die rib van Adams lijf die hij verloor na de val op de grond uit dezelfde boom ;-)

Feit is dat de hedendaagse holbewoner / kenniswerker:
- niet meer zelf hoeft te jagen voor zijn eten.
- hierdoor van zijn lichaam niet meer het "ik ben tevreden en voldaan" signaal krijgt.
- standaard meer problemen, uitdagingen aan zijn hoofd heeft dan vroeger.
- op zijn werkplek zijn GEVOEL niet hoeft te gebruiken, alleen zijn hersens en logica.
- niet hoeft te bewegen achter zijn High Performance WerkPlek (HPWP), hooguit voor een reel toiletbezoek, fysieke meeting of de gang van bureau naar leaseauto op weg naar huis.

Dan zie je dus dat heden ten dage de originele menselijke natuur - verregaand verk***** word door de arbeid die wij ?beschaafde tweepoters? moeten leveren, om te kunnen voorzien in onze secundaire levensbehoeften, genaamd GELD!
>
[Gartner]
kan me persoonlijk nog meer vertellen met hun onderzoeks-resultaten want wie zegt dat het klopt voor mij persoonlijk??.

"Onze behoefte om een STEEDS HOGERE prestatie te leveren op een zo effici?nt mogelijke manier....."
De vraag is ?Wil IK dit wel??. Of is dit iets wat mijn baas alleen handig vind? Om nog meer prestaties uit mij (als werk-nemer) te kunnen persen door mij nog meer verregaande technologische mogelijkheden ter beschikking te stellen op de werkplek. Uiteraard tegen hetzelfde salaris.

Leuk dat een HPWP allerhande tools gaat bieden. Uiteraard zullen die tools in de toekomst ook wel hun toepassing vinden naar eindgebruikers. Immers heeft deze HPWP technologie ook zijn voordelen. Thuis werken, teleconferencen, remote management, webdiensten, ip telefonie, skypen noem maar op. Voor iedere ict-uitdaging is er wel een remote HPWP oplossing te bedenken, die een hogere arbeidsproductivteit kan garanderen van de persoon erachter..

[De Menselijk Maat en de HPWP]
Wat ik hier echter - tussen alle hightech ict geweld mis - is de MENSELIJKE MAAT en MENSELIJKE ondersteuning van de HPWP. Die ondersteunende technologische ontwikkelingen die automatisch rekening houden met jouw innerlijke holbewoner op zo'n werkplek!.
Zeg me eens...waar vind ik op zo'n HPWP de:
- soa gestuurde brain-load meter,
- verplichte ANTI-RSI onderbreking screensaver
- De ?regelmatige nu ga je pauze houden? terminal lockdown tool?

>> leuke nice market dames, heren die HPWK bouwen!! Human Computing Tools :-).

Want als je nuchter vanuit je gevoel kijkt - naar de ongemerkte verk***** van de menselijke, natuurlijke capaciteiten van onze innerlijke holbewoner - zult u tot de conclusie kunnen komen dat je je letterlijk DOOD kunt werken op een HPWP of ook een gewone ict-kantoorwerkplek!.

Als je je (nog) afvraagt waarom, heb ik hier een paar tips voor je:
1. Structurele onbalans tussen gevoel en verstand ontstaat op zo'n werkplek.

2. Een HPWK is in staat je te voeden met een BRAINOVERLOAD aan informatie:
Voorbeeld:
Ga maar eens 1 uurtje geconcentreerd zitten internetten, dan voel je de migraine vanzelf opkomen. Of denk je nog steeds dat het van je opkomende ongesteldheid komt of je gebrek aan verse koffie op de werkplek? Ga maar eens na,
Kun je in 1 uur zoveel verschillende soorten gerelateerde informatie uit boeken verwerken?
Volgens mij niet...

3. De hele dag STILZITTEN OP JE GAT, en ALLEEN MAAR JE HOOFD GEBRUIKEN,
is echt niet bevorderlijk voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Vergeleken met je innerlijke holbewoner, verlies je iedere vorm van innerlijk balans tussen gevoel en logica.

Gek he dat je lichaam en geest dit kunstmatige "geld-verdien-kunstje" niet (willen) volhouden?
Gek he dat dit soort werk ook niet meer bevredigd op den duur, want je lichaam ontvangt het "ik ben innerlijk tevreden signaal" ook niet meer ;-) Voelt u 'm? of niet?

Oh ja. mocht u lichamelijk of geestelijke (innerlijke holbewoner signalen) klachten krijgen;
Daarvoor bestaat al ? sinds mensenheugenis ? een uitgebreidere pharmaceutische bio_gifmengerij, die instaat is (bijna) alle ?innerlijk holbewoner pijnsignalen? te blokkeren, verdraaien, onderdrukken of stelselmatig te verdoven...mocht je ze uberhaupt nog kunnen voelen aan het einde van een HPWP werkdag!

[Organisatie en Cultuur]
?Zoals alles in de natuur, gaat de (kennis) spons (genaamd hersens!) net zolang te water totdat ie is volgelopen.? Net zoals die kruk, put, water en een barst geloof ik.

Let hierop als je jezelf herkent in de omschrijving Kennis werken op een HPWP!
1. Zorg voor voldoende ontlading en brain-relaxation. je weet wel van vroegah.. de [brain=off] stand, geen problemen, geen de zaak of uberhaupt gedachten aan je hoofd.

2. Zolang je zelf niet let op je eigen gevoelsmatige (innerlijke holbewoner) grenzen....
Een HPWP zal jou niet tegenhouden, en je werkgever ook niet. Let hierbij op met de toename van mobiele werk voorzienings faciliteiten zoals gsm, blackberry, umts, dongle aan de laptop. Je kunt nu letterlijk overal en altijd werken, maar de vraag is Wil jij dat?

3. Computers zijn en blijven immers altijd SNELLER dan jou informatieverwerking-snelheid.
Ze kunnen je letterlijk, via quad-core processoren en squalar pipelined gpu-controlled video-kaarten VERZUIPEN in de informatie!! Waak er dus voor dat je ongemerkt volloopt met meer informatie dan je brains aan kunnen.

4. In mijn ogen is het MEDE! de taak van het projectleiders, implementeerders en management van deze HPWP plekken, om te letten op de geestelijke opzuigcapaciteit en vullingsgraad van hun HPWP werknemers.

[HPWP en Burnout]
Want volgezogen geesten worden zwaar, loodzwaar. Zo zwaar zelfs dat ze uit zichzelf Moeder Aarde op gaan zoeken om te kunnen ontladen. Als er nog een lichaam aan die overvolle geest vast zit, jammer, pech, helaas pindakaas. Want dit lichaam stort gewoon mee naar beneden, naar Moeder Aarde op zoek naar de laagst mogelijke groene? energie toestand.

Dit heet in de medische vaktermen een BURN-OUT. Een structurele brain-overload die ontstaat door een onbalans tussen (innerlijke holbewoner) GEVOELSMATIGE en (kenniswerker) LOGISCHE hersenarbeid, in combinatie met het NIET OP TIJD KUNNEN,WILLEN ONTLADEN van die overvolle hoofden.

Denk daarom maandag a.s. aan je innerlijke holbewoner!
Wanneer je je HPWP weer aanzet, en je je hoofd vol gaat zuigen met alleen kennis. Hou je GEVOEL in de gaten, en je hersenactiviteit in balans. Opladen maar vooral ook ONTLADEN is van levensbelang, als je geen klant wilt worden van de hersen-stichting. Doe je dit niet regelmatig, zal je innerlijke holbewoner keihard toeslaan met zijn burn-out knuppel! En dat is echt geen sprookje.

[Captain Caveman en De Wet van Moore]
Volgens ?De wet van Moore? is het (nog) technologisch mogelijk dat de capaciteiten van processoren iedere 18 maanden verdubbelen. Hierdoor zal het, voor je werkgever en jezelf, in de toekomst mogelijk worden om werkplekken te bouwen met software die het mogelijk maakt een NOG HOGERE PERFORMANCE te kunnen leveren.
Echter jouw hersens capaciteit zal niet verdubbelen in diezelfde 18 maanden!!! Hou hier rekening mee. Een HPWP kan een brainkiller worden als je gevoelloos jezelf mee laat zuigen in deze high-tech info stream!

Zoek dus ook zeer regelmatig je eigen digitale grot op, net als Captain Caveman. Compleet 100% helemaal los van allerhande digitale werkverschaffings tools zoals laptop, remote email, gsm, umts en balckbarrys. Totaal weg uit de kantoor omgeving in de vrije en ongerepte natuur. Voel daar je innerlijke holbewoner weer en ontlaad jezelf zo goed mogelijk.
Kies bij terugkomst op de zaak ook wijs en gevoelsmatig waar jouw absorptievermogen grens ligt, en hou deze grens heel scherp aan ten bate van je eigen gezondheid!
Technologie zonder afstemming op de menselijke maatstaf is een killer voor je innerlijke holbewoner!

Stay in Balance, be an information cave(wo)man from time 2 time

Heppy weekend allemaal :-)

@Ronald:
Amen!

@Auteur van het artikel:
Veel plezier met de robots van de toekomst!

Ronald Vermeij heeft inderdaad weer eens last van zijn verbale diarree (:-

Fijn, de kenniswerker overheid is productiever met bestaande middelen. Dan kunnen de tarieven van InterAccess ook weer omlaag.

Verbale diarree of niet, maar het valt me de laatste tijd wel op dat ik best wel moet lachen om die stukjes van Vermeij.

@Verbale Diarree: das mooi, want voor mij geldt
een dag niet gelachen is een dag niet geleefd :-)

Toiletpaper anyone?

Leuk artikel maar Ronald zijnn woorden hebben toch wel meer appeal, dus hier met dat toiletpaper!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-02T12:42:00.000Z Willem Beelen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.