Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De gemeentelijke flipperkast

Dit artikel delen:

Kunnen de gemeenten komen tot één gezamenlijk spel?

Als we het hebben over de invoering van de Elektronische Overheid bij de Nederlandse gemeenten zien we een groep van 441 kleine balletjes door een flipperkast heen rollen, waarbij Den Haag de flippers bedient en de richting tracht te bepalen.  De kast kunnen we zien als het kader van wetgeving en stimuleringsprogramma's ten behoeve van de dienstbaarheid aan de burger. Binnen dit kader hebben de balletjes de ruimte op en neer te stuiteren en volledig willekeurige richtingen aan te nemen. Door deze enorme drukte in de kast  verdwijnt het overzicht , vallen balletjes weg en slaat de kast in het ergste geval op tilt. Weer een mislukt overheidsproject. De initiatieven zijn goed, de uitvoering loopt vaak door de veelheid aan inzichten vast. Zou het niet makkelijker zijn voor Den Haag om samen met de gemeenten een bal te vormen die gespeeld wordt? Dit zal wel de nodige moeite kosten. Veel gemeenten denken dat zij unieke processen hebben die niet bij andere gemeenten voorkomen. Mijn ervaring is dat 80 procent van de processen generiek is. De gemeente is immers hèt overheidsloket voor de burger en uitvoerder van tal van landelijke regelingen. 

Mijn voorstel is om standaardisatie en centralisatie met als smeermiddel kennisdeling effectief toe te passen en een voorbeeld te nemen aan Engeland waar al enkele jaren een landelijke gemeente-portal is waar alle producten op eenzelfde wijze gepresenteerd worden  aan de burger (http://www.direct.gov.uk/en/index.htm) Bijkomend voordeel is dat niet per gemeente een specifieke applicatie ontwikkeld hoeft te worden die de bedrijfsprocessen ondersteunt. Is dit een utopie of mogelijk werkelijkheid? Het begint in ieder geval bij het besef dat gemeenten allemaal hetzelfde doel hebben en ook kunnen en durven inzien dat ze niet in alles uniek zijn. Er zitten nog 440 van dezelfde balletjes in die grote flipperkast. Die verschillen weliswaar van kleur maar zijn van binnen opgebouwd uit dezelfde materialen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Dat hoeft helemaal geen utopie te zijn. Op het moment wordt een platform opgericht om, inderdaad door middel van (kennis)deling, door middel van Open Data en WOA de verschillende backofficeapplicaties van overheden te ontsluiten richting een landelijk portalplatform.
Het eerste kleine traject hiervoor is inmiddels gestart, zie >

http://www.verseoverheid.nl/wijkwebs-20-hoe-pakken-wij-dat-aan/#more-1204

Waarom zou dat niet kunnen?
Waar een wil is (en voldoende ict kennis en experts) en een weg.. zijn er mogelijkheden zat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-16T00:22:00.000Z Sander Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.