Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De 'klant' overheid vraagt om hulp

Dit artikel delen:

In de diverse media is veel te lezen over verkeerde aanbestedingen, mislukte samenwerkingsverbanden en zinloze voorlichtingscampagnes. Het lijkt allemaal kommer-en-kwel bij de overheid. Wat iedereen in de ict-branche soms echter lijkt te vergeten is dat de overheid in deze tijd van economische crisis nog steeds een goede klant is voor veel bedrijven. Eigenlijk moeten wij deze hulpvraag gewoon eens pro-actief invullen. Laat ik maar eens beginnen...

Bij veel (grote) ondernemingen is in deze tijd van economische crisis een discussie ontstaan over de tarieven van externe inhuur. Zelfstandig ondernemers en bedrijven worden onder druk gezet om de tarieven te verlagen of Nederlandse medewerkers worden vervangen door goedkope inhuur uit bijvoorbeeld India. Tot nu toe bleef dit (grotendeels) achterwege bij de overheid, maar in de laatste maanden is hier ook verandering in gekomen. Op zich een logische beweging, maar was het niet zo dat de overheid stuurde op kwaliteit in plaats van prijs? Wordt hiermee niet bereikt dat sommige projecten nog minder gaan lopen? Mijn advies aan de overheid zou zijn om alle vrijkomende Nederlandse toppers in te huren voor de projecten. Hiermee creëert men de kans om voor te gaan lopen. Is dat niet wat meer geld waard? Verdient zich dat op termijn niet terug?

Een tweede voorbeeld is de nieuwe huisstijl voor het rijk. Hiervoor zijn zelfs al template-generatoren beschikbaar die ervoor zorgen dat middels een soort formulier een aantal keuzes wordt gemaakt en de huisstijl dan eenvoudig wordt gegeneerd. Scheelt heel veel ontwerpwerk bij de ontwikkeling van nieuwe websites. Zou het niet handig zijn om deze huisstijl integraal door te voeren voor de hele overheid? Scheelt dit niet enorm veel tijd/geld voor alle instanties? Is het dan niet eenvoudiger om de webrichtlijnen in te voeren?

Dan uiteraard de invoering van NOiV. Een ambitieus plan om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen die binnen de overheid plaatsvinden waarbij leveranciersonafhankelijkheid wordt benoemd als belangrijk criterium. Is het niet zo dat het NOiV nog teveel wordt geremd door de politieke discussie? Wordt momenteel niet mondjesmaat rekening gehouden met het NOiV door de verschillende overheidsinstanties? Moeten hierdoor aanbestedingen niet opnieuw worden uitgezet? Misschien moeten dit soort plannen niet worden voorgelegd, maar afgedwongen. Tevens is het ook verstandig om eerst de (politieke) discussie af te ronden en dan te starten met de daadwerkelijke invoering. Uiteraard is daarbij nog af te vragen in hoeverre leveranciersonafhankelijkheid wordt gewaarborgd, maar dat is een andere discussie.

In de afgelopen tijd is veel energie gestoken door diverse bedrijven om ‘tegen' de overheid te strijden. In mijn ogen is dat de verkeerde benadering. Als er zaken, zoals hier boven beschreven, plaatsvinden, wordt eigenlijk een hulpvraag neergelegd en kan de handschoen pro-actief worden opgepakt door de branche. Het gaat dan niet meer zozeer om de kosten maar meer om de return on investment. Bovenstaande voorbeelden beschrijven al enkele kansen. Wel is er één belangrijke randvoorwaarde: De klant overheid moet zich realiseren dat zij deze hulp goed kan gebruiken en moet zichzelf niet als bedrijf proberen te besturen. Als dat besef bij alle partijen landt, is er weer ruimte voor een hoop nieuwe samenwerking. Op naar een betere toekomst!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tegen de tijd dat 'de overheid' dit door heeft, is de crisis alweer voorbij, en vissen de overheden achter het net.
Veel interessanter is de vraag welke structurele verschuivingen de recessie in ICT-land zal teweegbrengen. Welk landschap gaat opbloeien wanneer de economie weer aantrekt? Welke oude structuren gaan te gronde? Zijn er technologiedoorbraken? Komen de buitenlandse (goedkope) ICT'ers massaal aan bod? Wat doet het leger van ZZP'ers? Welke kongsies worden er nu gesmeed die straks de boventoon gaan voeren?

Bart,

Complimenten voor je artikel. Eindelijk weer eens een positieve en 'luisterende' benadering. Na het moddergooien over en weer is dit een professionele en daarmee uiterst welkome benadering.

"Mijn advies aan de overheid zou zijn om alle vrijkomende Nederlandse toppers in te huren voor de projecten." Zoiets doet men nu met (jonge) architecten. (De architectenbureaus krijgen enorme klappen.) Op ICT gebied heb ik zo'n initiatief nog niet gezien, maar geen gek idee.

Leuke en positieve bijdrage. De politieke discussie rond NOiV zal nooit helemaal afgerond zijn, daarvoor zijn de belangen veel te groot. Er is nu een implementeerbaar stuk beleid waar kamer en kabinet het over eens zijn en om dat uit te rollen is er inderdaad veel expertise nodig, zowel technisch als op het snijvlak van IT en bestuurlijke processen ('wat doet een gemeente eigenlijk allemaal met informatie?').

ZO'n dipje is inderdaad een goede gelegenheid om wat kundige mensen aan te trekken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-03T17:36:00.000Z Bart Omlo