Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Leren van de succesvolle systemen

Dit artikel delen:

Ict-projecten bij de overheid falen vaak, is de conclusie van de Tijdelijke Commissie ICT. En toch functioneert onze overheid beter dan menig andere overheid, onder meer dankzij ict-ontwikkelingen en de aanwezigheid van goede systemen.

Wij geloven in de waarde van kennis en ervaring, opgebouwd door ons; duizenden professionals in honderden projecten, die meer of minder succesvol te noemen waren of zijn. Niet voor niets worden 'ervaren ict'er', 'ervaren projectmanager', et cetera  gezocht. Ervaren professionals weten risico's te onderkennen en vermijden, en weten succesvolle zaken opnieuw toe te passen. Zij hebben hun 'trukendoos' paraat.

Laat van je horen!

Daarom deze zoektocht naar de succesvolle systemen bij de overheid:

Vind je systeem X van de overheid geslaagd? Dan willen we dat graag van je vernemen. Noem de relevante gegevens (waar, peroide, omvang, doelstelling, et cetera. [mag ook geanonimiseerd]) en geef aan waarom je vindt dat dit een succesvol systeem is. Bovendien vragen we je om de vijf belangrijkste zaken te noemen die bijdroegen aan het succes van dit systeem. Eventuele 'downsides' mogen natuurlijk ook genoemd worden, ook ter lering! We hopen zo een lijst te kunnen opstellen van criteria die een systeem succesvol maakt. 

Let op, het gaat ons vooral om systemen die nu met succes worden gebruikt. Het traject om daar te komen mag een drama zijn geweest, als het resultaat van al die ellende maar een succesvol systeem heeft opgeleverd. 

Wij zoeken daarom de ict-systemen waar ambtelijk Nederland - en de burgers als dit relevant is - het meeste profijt van hebben.  (Een zoektocht naar succesvolle projecten kunnen we ook eens doen...).

Deze manier van 'analyse;  is niet nieuw. Steve Covey heeft het vaker toegepast, bijvoorbeeld in zijn bestseller 'The 7 habits of Successful Managers'. Cmm (capability maturity model), de methode voor het meten en verbeteren van de volwassenheid van (software) organisaties is ook zo ontstaan - door het verzamelen van informatie over succesvolle organisaties. Als we er in slagen om een echte 'lijn' te vinden, hebben we misschien met zijn allen de nieuwe 'silver bullet' voor systeemontwikkeling. Maar, zelfs als we de zilver bullet niet hebben gevonden, is dit een snelle manier om onze ervaring te delen en discussies te ontketenen over de basis van ons vak.

Deze opinie is geschreven in samenwerking met Martin de Haas, ict business consultant bij PenQ.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Helemaal mee eens: laten er nu eindelijk eens succesvolle projecten in het nieuws komen. Deze zijn er zeker!!

Aantal managementboeken overstijgt het aantal rapporten dat geschreven is door onderzoekscommissies maar nipt want zoals Romiszowski al stelde met zijn taxonomie zit er nog groot verschil tussen begripsmatige kennis en feitelijke kennis. Krijg het idee dat hier - op gemakkelijke wijze want doe eerst maar eens wat speurwerk door alle voorgaande rapporten te lezen - weer sprake is van een 'vijfde wiel' dat ervoor zorgt dat een proces niet niet als middel maar doel gezien wordt.

En op die manier is er al snel een zestallig team nodig om een lamp in een plafonnière te draaien: één die bepaald of er linksom of rechtsom gedraaid wordt, één die lamp fier en zolang mogelijk in de hoogte houdt en vier die de tafel optillen waar 'lampophouder' opstaat om deze op aanwijzingen van 'bestuurder' links- of rechtsom te draaien.

Bovenstaande klinkt absurd maar ga eerst eens in de bouw kijken waar bureaucraten regels bedacht hebben die min of meer overeenkomen met mijn voorbeeld van de lamp. De eerste vraag is namelijk wie en wat succes bepaald van een project want de onderzoeksopdracht ging verder dan kosten en dit geeft al aan welke kant Elias c.s. opdraaien.

Die overheidsprojecten zijn nu door onervaren ict- en projectmanagers amateurs zijn uitgevoerd ? Want ervaren professionals weten risico's te onderkennen en te vermijden, lees ik hier. Toch roept deze adviseur op tot een zoektocht naar succesvolle overheidsystemen.

Zouden Nederland ICT en Ordina niet professioneel zijn ?

Leuk artikel voor het schoolkrantje, niet voor een vakblad.

Een achterhaalde vraagstelling in dit opiniestuk, aangezien het systeemdenken ten aanzien van applicatieontwikkeling allang zijn tijd heeft gehad.

Met “succesvolle systemen” wordt dus waarschijnlijk de robuuste legacy bij de overheid bedoeld.

Waarmee de auteur blijk geeft van een manier van denken die nu juist als één van de hoofdoorzaken van hedendaagse IT-debacles in het algemeen kan worden aangewezen.

Hier een aantal reden waarom ict projecten falen:

- de manager heeft geen harde it achtergrond(meeste managers zijn omhoog gevallen doordat ze goed waren in politiek en niet techniek)
- de leveranciers doet uurtje factuurtje dus geen belang bij snel en sucesvol
- de medewerker raakt zijn baan kwijt door automatisering dus werkt ook niet mee
- medewerkers werken uberhaupt niet graag aan verandering(niemand houdt van verandering behalve degene die aan verdient)
- success has many fathers, failure is an orphan

Ik denk het beste is om een ict project direct aan het primair inkomen van de betrokkenen te koppelen (getoetst door de gebruikers dus niet managers) want de beste motivatie is als het pijn in de beurs doet.


@Hanna,
alle projecten bij de overheid zijn succesvol, want ze staan allemaal op groen op het Rijks-dashboard! Dus je kunt je de zoektocht besparen...

Inkoppertje; "Automatisering is het vervangen van menselijke arbeid door machines of computers en computerprogramma's. De drijfveer is economisch: de som van arbeid en grondstofverbruik is na automatisering kleiner dan daarvoor.
En die heb ik niet van mezelf....

zo lang aan de laatste stelling recht wordt gedaan, hebben we te maken met succesvolle automatisering.

Veel businessmodellen van ICT bedrijven hebben hier alleen volgens mij weinig tot geen raakvlakken mee... raar eigenlijk hè?


Goede vraag, maar wat is een succesvol project? Een project met als uitkomst tevreden gebruikers, een systeem wat doet wat het moet doen, afgeleverd binnen de tijd en vooral voor een vriendelijke prijs? Tijdens de verhoren van de ICT commissie kwam dat ook al eens voorbij, zo was er een project met vergelijkbare functionalitei/techniek wat in het ene geval 5 en het ander 100 miljoen had gekost. Kan me zoal een paar randvoorwaarden voorstellen met het boerenverstand. Zo min mogelijk mensen in het project, alle overbodige in de weg loop rollen weg, realistische ambities uitgaande van wat er is, korte lijnen tussen de uitvoerenden. Ik denk dat het allemaal helpt.

@Felix Ja, daar zit wat in!

Een project is toch geslaagd als de rekeningen betaald zijn?

@Felix, Louis,
Profesioneel wil zeggen dat je iets tijdens je werk doet en daar dus voor betaald wordt.

Een student die in zijn vrije tijd een besturings systeem verzint dat wereldwijd gebruikt wordt is een hobbieist,
en als ik tijdens kantooruren zit te schijten, ben ik een profesional.

Vandaar dat er zoiets als de Kimberly-Clarc professional wc-rol houder bestaat.

Vooropgesteld dat een succesvol project altijd bepaalde kenmerken vertoond (hetgeen niet zeker is), volgt daaruit niet dat, indien je die kenmerken als criteria gaat gebruiken voor nieuwe projecten, zo'n project ook daadwerkelijk succesvol is.

De schrijfster lijkt hier een maakbaarheidsideaal te hanteren en dat is iets dat in de ICT meestal niet succesvol blijkt te zijn geweest.

11 reacties, maar nog geen voorbeeld van een succesvol systeem bij de overheid ....

Zouden die er wel zijn dan?

Eerlijk gezegd een open deur...
Voorbeelden van geslaagd: Belastingdienst aangifte, GBA / Digid...Veel websites met overheidsinformatie (denk aan gemeente den haag)
Kortom alle zaken waarbij ik elektronisch communiceer met de overhead.

Mnder geslaagd in mijn ogen is aangifte van fietsdiefstal. Dan volgens mij eenvoudiger.

Verder is mijn ogen niet helder gedefinieerd wat een succesvol project is. Bedoel je of je een betrouwbare project schatting is gemaakt (meeste reacties en dan zonder enige kennis van zaken) of bedoel je of iets in product is genomen en wat je prima vind werken (zie vraag).

Als ik het zo bekijk lijkt dit het meest op opmerking van Glass: Hoe kan het dat ik zoveel ICT gebruik als het zo onsuccesvol zou zijn.

Ik betaal maandelijks veel belasting. Ook als ik de loonbelasting vergeet krijg ik feilloos een boete.

Er lijkt veel mis met de politiek en de overheid, maar in de basis is het wel een werkend systeem, wat echter wel achteruit gaat door steeds maar te korten op zorg en onderwijs.

Het is typisch Nederlands om altijd over falende projecten, niet alleen in de ICT te praten. Feilloos weet iedereen een groot aantal faal factoren te noemen. Op zoek gaan naar succesvolle projecten is er een, maar wanneer zijn projecten succesvol? Binnen budget en op tijd wordt dan vaak als grootste criterium genoemd, maar slimme projectmanagers weten dit wel te bewerkstelligen en leveren een halve oplossing of een dit minimaal voldoet.

Inzicht krijgen in succesfactoren en aan de hand daarvan handelen zou al een hele stap vooruit zijn, ben dan ook benieuwd hoe dit binnen de nieuwe autoriteit gestalte gaat krijgen.

Moet ik uit de reacties nu aannemen dat het opgelegd is dat ICT goed is voor de overheid en dat vragen naar systemen die dit aantonen, vragen naar de bekende weg is? Of moet ik concluderen dat wij als vakbroeders vinden dat de baten een zaak van de klant is en dat wij daar dus geen verstand van hoeven te hebben?

Hoe kan het dat er zo weinig systemen genoemd worden? De gehele overheid werkt succesvol met office, document management systemen, monitoring van dijken, wateroverlastvoorspekkers en verkeersmanagement. Bij de gemeente kunnen we steeds meer vanaf huis oplossen. De informatie zoals ik die als burger nu bij de overheid via het web kan krijgen is ruimer en beter dan ooit. We kunnen onze vlees volgen van voedsel tot biefstuk. Allemaal systemen die door of dankzij de overheid zijn geinitieerd. Ik durf zelfs te beweren dan onze ambtenaren productiever geworden zijn....

Als we onvoldoende kunnen herkennen wat van waarde is, hoe gaan we dat dan wel realiseren? Volgens mij gaat dat niet en al helemaal niet efficient. Willen we als ICT gemeenschap het klantbelang optimaal dienen dan moeten we een scherper oog hebben voor de beoogde meerwaarde. Ik heb nog geen ICT project gezien waarbij onderweg geen zaken verhelderd moesten worden en dit verhelderen gaat veel sneller en beter als iedereen weet welke bater er eigenlijk beoogt worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-17T11:17:00.000Z Hanna Luden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.