Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digitale veiligheid van Nederland staat op het spel

Stop met plannen, start met actie

Dit artikel delen:

Computable Expert

Dave Maasland
CEO, ESET Nederland. Expert van Computable voor het topic Security.

Oorlog, inflatie, chiptekorten, energiecrisis, arbeidskrapte, klimaatverandering. De lijst van uitdagingen waar onze samenleving voor staat, groeit met de dag. Dat vraagt om actie, en wel nu.

We zien moderne technologie als cruciaal onderdeel van de oplossing, maar ook de lijst met digitale uitdagingen wordt langer: onveilige producten, windmolenparken en energiebedrijven die stilvallen en logistieke dienstverleners die op grote schaal worden verstoord. We doen simpelweg te weinig om de risico’s te bestrijden, met als gevolg dat de veiligheid van onze samenleving broosheid begint te vertonen. 

Door de digitale transformatie van de samenleving hebben digitale risico’s fysieke gevolgen. In één klap werden onlangs 120 tandartspraktijken platgelegd door een ransomware-aanval. Dat is al vervelend, maar wat als een dergelijk incident plaatsgrijpt bij een netbeheerder of waterschap?

Nederland heeft te lang afgewacht

"Het is dan ook cruciaal dat elke organisatie nú al zijn risicoprofiel in kaart brengt als het gaat om de bedrijfscontinuïteit"

De afgelopen jaren namen veel organisaties een afwachtende houding aan. Dat moet stoppen. Nederlandse organisaties moeten actie ondernemen. Niet volgende week, niet morgen, maar nu. Ja, Europese wetgeving is in de maak. NIS2 zal afdwingen dat vitale infrastructuur de digitale weerbaarheid op orde brengt, terwijl de aanstaande Radio Equipment Directive de veiligheid van digitale (iot-)apparaten borgt. Maar criminelen wachten niet tot deze wetgeving in werking treedt. Organisaties zouden dan ook niet moeten wachten om dit soort wetgeving na te leven, maar de richtlijnen spoedig moeten implementeren.

Het is dan ook cruciaal dat elke organisatie nú al zijn risicoprofiel in kaart brengt als het gaat om de bedrijfscontinuïteit. Als je wéét dat een verstoring in bepaalde it-systemen de hele bedrijfsvoering plat zal leggen, moet je óók zorgen dat de beveiliging van die systemen een topprioriteit krijgt.

Vertrouwen en handelen is broodnodig

Als digitale systemen stilvallen levert dit op de korte termijn enorme schade op voor consumenten, bedrijven en overheden. Belangrijker is echter dat het ons collectieve vertrouwen in technologie schaadt. En juist dat vertrouwen in technologie hebben we nodig om de maatschappelijke uitdagingen van vandaag de dag te overwinnen. Want wantrouwen in nieuwe digitale technologieën binnen de energiesector vormt een rem op de energietransitie. 

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding & Veiligheid maakt de helft van de Nederlanders zich zorgen om cyberdreigingen, waarmee dit onderwerp bovenaan de lijst staat met zorgen die Nederlanders hebben op het gebied van veiligheid. En ik geef toe dat de digitalisering van onze maatschappij kan voelen alsof we in een achtbaan zitten - maar dan zonder controle op de rit en of we veilig weer bij het platform aankomen. Maar die controle hebben we wel degelijk; het vereist alleen dat organisaties niet wachten op wetgeving en hun verantwoordelijkheid nemen om de eigen digitale weerbaarheid op orde te krijgen. Hetzelfde geldt voor overheden: wacht niet af, maar neem verantwoordelijkheid en neem een voorbeeldfunctie in.

De handvatten zijn gratis beschikbaar, van het NIST Framework tot de basisrichtlijnen van het NCSC. Wat nog veelal ontbreekt, is de wil om te handelen. Ik roep elke organisatie, klein of groot, dan ook op om hun eigen digitale weerbaarheid kritisch te bekijken en zoveel mogelijk de basishygiëne op orde te krijgen. Een veilige digitale toekomst is niet vanzelfsprekend, maar wel haalbaar. Het is misschien wel de belangrijkste randvoorwaarde om de grote uitdagingen van deze tijd met elkaar op te lossen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-16T14:23:00.000Z Dave Maasland
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.