Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Eindelijk

Dit artikel delen:

Minister Brinkhorst van Economische Zaken is deze week eindelijk bij zinnen gekomen. Hij is sinds deze week bezig met een wet om spam op bedrijfsadressen verboden te maken.

Met deze maatregel is het gekunstelde onderscheid tussen spam aan consumenten - dat al langer verboden was - en bedrijven e-mails definitief voorbij. Brinkhorst strijkt met deze wijziging VNO NCW tegen de haren in. Bij de invoering van anti-spamwetgeving in 2004 was de werkgeversorganisatie fel gekant tegen een verbod van spam aan bedrijven. Het wilde met zelfregulering voorkomen dat online marketing een hachelijke onderneming zou worden. Van deze afspraken is alleen nooit iets terechtgekomen. Spam op het werk zet de productiviteit steeds meer onder druk.
De bestaande maas in de wet bond isp's die de zwaarste last van het probleem dragen de handen op de rug. Zij waren met technische hulpmiddelen goed in staat om de Nederlandse spammers te traceren en aan te geven bij de Opta, die boetes op kan leggen. Zij konden alleen niets doen, omdat alleen consumentenklachten in behandeling werden genomen. Op zich waren die meldingen al voldoende om meerdere keren een zware boete aan Nederlandse spammers te geven. Dit effect zal versterkt worden nu de juiste instanties met de juiste middelen de jacht op deze uitwas van onze informatiemaatschappij kunnen openen. Nu maar hopen dat er genoeg ambtenaren achter het loket klaar zitten.
De nieuwe wet is ook een morele overwinning voor PvdA kamerlid Martijn van Dam. Bij de behandeling van anti-spammaatregelen in 2004 in de Tweede Kamer bezorgde hij Brinkhorst veel last met zijn motie om bedrijvenspam ook uit te bannen. De bewindvoerder schoof de motie opzij maar zegde het kamerlid wel toe dat het verbod op bedrijvenspam alsnog ingevoerd zou worden als zelfregulering niet zou werken. Brinkhorst houdt zich hiermee aan zijn woord.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-16T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.