Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Low-tech fraude

Dit artikel delen:

Afgelopen zaterdag zat hij nog trots in het televisieprogramma Kassa!: de woordvoerder van PTT-post. Onderwerp was het zoekraken van diskettes bij het sorteren van de post. De suggestie van presentator Felix Meuders dat er wellicht medewerkers de hand in hebben gehad, kwalificeerde hij tot viermaal toe als "bijzonder kwalijk".

Maar dinsdag bleek dat Meurders de spijker op zijn kop had geslagen. Die dag werd een medewerker van PTT-post opgepakt omdat hij diskettes met betalingenopdrachten uit de post lichtte en deze doorgaf aan zijn criminele vrienden. Deze wijzigden de rekeningnummers en boden de diskettes, alsof er niets gebeurd was, weer aan de PTT aan.
De postwoordvoerder schaamt zich waarschijnlijk op dit moment de ogen uit zijn hoofd. Zijn ergste nachtmerrie is werkelijkheid geworden. In totaal waren zo'n 500 mensen betrokken bij deze betalingsfraude. Het is er een mooi voorbeeld van dat één corrupte medewerker voldoende is om een verduistering van vele miljoenen guldens mogelijk te maken.
Dit voorval illustreert tevens hoe gemakzuchtig banken, bedrijven en personen omgaan met hun betalingsopdrachten. Het laat zien dat PTT-post niet de enige zwakke schakel is. De oplossing ligt voor de hand. Net zoals het verboden is om geld in een enveloppe te versturen, moet het ook verboden worden financiële transacties via het gewone postverkeer af te handelen. Daarnaast moeten banken, bedrijven en particulieren aan de slag om waarborgen in het leven te roepen die deze vorm van low-tech fraude (een diskette jatten en lezen) een halt toe te roepen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-25T00:00:00.000Z Mark Plekker