Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gebruik vooral relationele databases

Dit artikel delen:

Het probleem is meestal niet dat relationele databases ontoereikend zijn, maar dat we te lui, eigenwijs of onkundig zijn om informatie goed te structureren en een goede relationele database te ontwerpen, meent Gerrit Smink.

Het einde van relationeel?
Zelden heeft een verhaal zoveel discussie opgeroepen als de bijdrage over relationele databases van Peter Teeuwen. De auteur ventileert daarin zijn ernstige twijfel of dergelijke databases nog wel een plaats verdienen in deze veranderde tijden. De lezers lopen hiertegen te hoop.Zie ook:
http://www.computable.nl/relationeel
Ik hoop dat er geen einde komt aan het tijdperk van relationele databases.
Relationele databases met bijbehorende methoden voor gegevensmodellering zijn één van de weinige echt goede dingen die de informatietechnologie is overkomen. Het artikel is ongetwijfeld goedbedoeld, maar doet denken aan de bekende aanpak in it-jungleland: we hollen te snel naar oplossingen en zoeken daarbij naar nieuwe technologieën, terwijl de bestaande toereikend zijn.
Het probleem is meestal niet dat relationele databases ontoereikend zijn, maar dat we te lui, eigenwijs of onkundig zijn om informatie goed te structureren en een goede relationele database te ontwerpen. Het probleem van de naw-gegevens dat vroeger in verschillende varianten in een organisatie bestond, is nog lang niet opgelost: we zitten nog volop in die ellende. Zolang er fusies zijn, zal die blijven. De in het artikel voorgestelde tabel in een niet-relationeel systeem is niet iets nieuws, maar is met denormalisatie (een standaard stap in het ontwerp van relationele databases, gebaseerd op toegangspad-analyses en informatiebehoeften in een organisatie) ook te bereiken, zij het in iets andere vorm. Moderne relationele databases gaan bij gedenormaliseerde tabellen zeer efficiënt om met de lege velden in de records.
Aan het eind van het artikel wordt gesuggereerd dat voor het beheer van ongestructureerde of relatierijke data en metadata andere oplossingen moeten komen. Maar deze oplossingen zijn al jaren, zo niet tientallen jaren, beschikbaar, namelijk in de vorm van repositories. Een uitstekend, maar vrij onbekend product is bijvoorbeeld Rochade van ASG. Dit open, op object-netwerk databasetechnologie gebaseerd product, biedt vele functies voor het beheer van metadata, zoals versie- en configuratiebeheer, kruisimpactanalyses, geavanceerd zoeken, levenscyclusbeheer, scanners, grafische rapportage, beveiliging, enzovoort.
Voor het zoeken in echt ongestructureerde data, zoals het Web, is natuurlijk de zoektechnologie van Google bij uitstek geschikt.
Kortom, technologie voor het beheer van meer ongestructureerde data is reeds voorhanden. Maar als het even kan: structureer vooraf en gebruik vooral relationele databases: dat voorkomt een hoop nieuwe onzekerheden.

 
Gerrit Smink, Atos Origin Telecom Software Solutions

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-31T00:00:00.000Z Gerrit Smink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.