Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

DES niet veilig voor grote geheimen

Dit artikel delen:

Voor het beschermen van de echt grote geheimen vond men DES jaren geleden al niet veilig genoeg.

In Hoe veilig zijn smartcards? (Computable, 17 januari 1997) schrijft drs T.J.H. van Sprundel dat DES, wat overigens een acroniem is van Data Encryption Standard en niet System, al vijftig jaar geleden slechts voor het Amerikaanse leger beschikbaar was. De publikatiedatum van DES is 1 augustus 1975, althans volgens de 'Cursus Cryptografie' (pagina 146), in 1983 gepubliceerd door het Mathematisch Centrum te Amsterdam onder redactie van P.J. Hoogendoorn. Belangrijker nog dan die publikatiedatum is het volgende: "This standard is not applicable for the cryptographic protection of computer data that is classified according to the National Security Act of 1947 or the Atomic Energy Act of 1954, as amended" (pagina 149). Vrij vertaald in alledaags Nederlands is het Amerikaanse militairen, spionnen en atoomenergiedeskundigen verboden DES voor de bescherming van hun geheime informatie te gebruiken. Kennelijk vond men DES toen al niet veilig genoeg om daar de echt grote geheimen mee te beschermen.
 
Christiaan van Dijken

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-31T00:00:00.000Z Christiaan van Dijken