Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Bewaarplicht kan spam hinderen

Dit artikel delen:

Terwijl het nut van de bewaarplicht van internetverkeersgegevens voor de strijd tegen het terrorisme tamelijk twijfelachtig is, kunnen de bijwerkingen bijzonder prettig zijn, betoogt Rommert Casimir.

De bewaarplicht voor isp's ('Wil Donner nu al een vergaarplicht?' en 'Nlip-dissidenten krijgen veel steun', Computable, 10 december 2004) schept de mogelijkheid en de noodzaak om meteen ook spam aan te pakken.
De mogelijkheid ontstaat omdat die bewaarplicht alleen zin heeft als het internetverkeer beperkt wordt tot betrouwbare isp's, die op hun beurt het dataverkeer van hun klanten kunnen controleren. Dit betekent dat zij ook de mogelijkheid moeten hebben om hun klanten per bericht of per megabyte te laten betalen dan wel het aantal verzonden berichten per klant te beperken. Isp's zullen hun klanten ook onmiddellijk moeten waarschuwen als hun computer door een kwaadwillende buitenstaander is overgenomen.
De noodzaak ontstaat doordat opslag van gegevens veel te duur wordt als 90 procent van het dataverkeer bestaat uit spam, die de meeste aanbieders al uit het verkeer filteren, maar ze toch moeten opslaan. Bovendien wordt de analyse van het dataverkeer wel erg lastig als terroristen hun berichten kunnen verbergen in aanbiedingen van vi*gr* en p*rn* en zal blijken dat een groot deel van de als verdacht aangemerkte computers door hackers is overgenomen. Terwijl het nut van de bewaarplicht voor de strijd tegen het terrorisme tamelijk twijfelachtig is, kunnen de bijwerkingen dus nog wel eens bijzonder prettig zijn.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-21T00:00:00.000Z Rommert J. Casimir
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.