Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De evolutie van de computer

Dit artikel delen:

Computable Expert

ing. Michiel Broekhuijsen CISSP
Overig. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Security.

Dit jaar is uitgeroepen tot het jaar van Charles Darwin omdat het precies 150 jaar geleden is dat zijn evolutietheorie 'The origin of species' in 1859 werd gepubliceerd. Het lijkt mij een goed moment om eens stil te staan bij de evolutie van de computer en de gevolgen daarvan.

De evolutie van de computer begint waarschijnlijk bij de uitvinding van het telraam (Abacus) en verloopt geleidelijk tot aan de introductie van de ENIAC in 1946. Deze kollos bestond uit 19.000 radiobuizen, woog dertig ton en was niet veel krachtiger dan een moderne rekenmachine. De evolutie van de computer veranderde echter in een revolutie na de uitvinding van de transistor in 1947. Dankzij de transistor konden de kwetsbare en grote radiobuizen vervangen worden kleinere transistors, waardoor de computer een stuk kleiner werd. De transistor ging al snel over in de microchip, wat het mogelijk maakte om computers nog kleiner, sneller en goedkoper te maken. De commerciële doorbraak van het internet rond 1990, zorgde voor nieuwe communicatiemogelijkheden, waardoor de wereld kleiner en transparanter werd. Het digitale tijdperk was aangetreden.

Na enkele decennia sinds de ontwikkeling van de microchip en de doorbraak van het internet zijn computersystemen niet meer weg te denken uit onze westerse maatschappij. De ontwikkeling van de computer heeft de mens veel goeds gebracht. Zonder de computer waren we nooit geland op de maan en zouden vele medische doorbraken niet mogelijk zijn geweest. Echter, er zijn ook keerzijden aan de medaille. Wij worden steeds afhankelijker van computertechnologie en ons vertrouwen hierin schijnt grenzeloos te zijn. Systemen worden daarbij steeds complexer en meer geïntegreerd, waardoor fouten in één onderdeel grote gevolgen kunnen hebben voor de gehele keten. Ook zien we door de complexiteit de bomen door het bos niet meer, waardoor het steeds moeilijker wordt systemen te versimpelen of te vervangen (denk maar aan legacysystemen).

De vraag die gesteld moet worden is hoe onze westerse maatschappij kan functioneren zonder computertechnologie. Misschien moeten we toch maar voor de zekerheid een postduif gaan aanschaffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-16T13:26:00.000Z Michiel Broekhuijsen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.