Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Veilig internetten, de volgende zinloze campagne?

Dit artikel delen:

Op 27 juli is de overheid, minister Hirsch Ballin van Justitie, gestart met alweer een voorlichtingscampagne. Vijf weken lang worden op radio, televisie en internet Nederlanders alert gemaakt op de risico’s van internet.

Persbericht 27 juli : De overheid wil hiermee voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van cybercrime via internet. 'Burgers moeten weten hoe ze veilig om kunnen gaan met internet, hoe ze zich moeten beschermen tegen de gevaren ervan, hoe ze zich moeten gedragen tegenover anderen op internet en waar nadere informatie en ondersteuning is te krijgen', laat een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken weten.

Het was zeer 'verfrissend' om deze minister op maandagmorgen op een camping, ergens in Nederland, voor een tentje te horen spreken over het belang van een goed en veilig wachtwoord.
In principe ok, gooi er maar weer een dure campagne tegenaan, maar het is ook weer de zoveelste campagne met een daaraan gekoppelde website over een veiliger internet. Wanneer wordt men ook in Den Haag eens wakker en komt er aandacht voor die grote zwakke schakel die alleen achter zijn pc om 23.00 uur  al deze tips dan vaak heel snel vergeten is? Ok, iedere campagne is er een en al redden we hier maar een paar nieuwe 'aspirant' slachtoffers mee, dan is dat ook zeker meegenomen.

Mischien kunnen we dat geld beter en op een andere manier gaan gebruiken. Terug naar de basis, begin eens met praktijkles aan de beginnende internetter in groep 8 en in de brugklas. Niet een of twee halve middagen tijdens Maatschappijleer,  maar maak deze nieuwe digitale snelweg met al zijn gevaren maar ook mogelijkheden structureel onderdeel van het hedendaagse lespakket op basischolen en voortgezet onderwijs. Geef iedere week les in internet- en computergebruik en train de verantwoordelijke docenten hierin. Waarom wel vakkens als Duits, Geschiedenis en ga zo door, maar geen vak Web 2.0? Heb het iedere week over gevaren en mogelijkheden van Hyves, MSN, Twitter,Martkplaats, etc.

In deze digitale wereld waarin onze kinderen dus opgroeien in twee werelden, een echte en een digitale, hoort er binnen de opvoeding thuis maar ook op school structureel aandacht te zijn voor deze digitale snelweg, met al zijn gevaren maar ook met heel veel mogelijkheden. Minister, help onze jeugd,  maar nu echt en niet weer met de volgende goedbedoelde campagne.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als Piratebay verboden wordt is echt gedaan met de democratie en tolerantie. Waarom mag de consument niet zelf bepalen wat hij wel en niet wil zien en dat daar aktie ondernomen wordt in plaats van dat een stichting brein dat even voor de hele Nederlandse bevolking beslist middels de rechter. Deze rechtspraak groeit schreef en klopt niet. Ik hoop dat de rechter dit vonnis terugneemt want dit klopt niet ! Ik roep ook alle providers op gewoon deze website door te laten en dat geldt hier ook voor. Laat mensen lekker bezig zijn

@Wim

Op welk artikel reageer je eigenlijk, ik mis de link even. Maar nietemin ben ik het eens met de schrijver, dit is weer typisch een overheids campagne bedacht door zo'n beleids jongen/meisje die soms iets met internet doen maar die werkelijk niet weten waar ze het over hebben.

Goed initiatief:
Structureel les in alles wat een mens in deze (digitale) wereld ZELFSTANDIG EN ONAFHANKELIJK kan maken en vooral houden. Maar dan meteen ook GEZONDHEIDSKUNDE (hoe werkt mijn eigen lijf en hoe blijf ik gezond), FINANCIEEL (wat is geld en wat kan ik er vastandig mee doen), BELEGGEN (hoe maak ik van een euro, 2,3) en ECONOMIE (hoe zit de wereld werkelijk in elkaar) en niet allen internetten en ict dingetjes.

De overheid wil geen verantwoordelijke, zelfstandige en gezonde mensen, maar werkslaven die net genoeg weten om hun baan voor de hollandse economie uit te kunnen voeren.

Deze campagne zal is een onderdeel van een "New World Order scenario voor invoering van internet censuur."
[Hidden agendapunt] overheid wil internet censuur
[Problem] Hirsch B. on tour om te wijzen op gevaren
[Reaction] Angt bij publiek over 'gevaren op internet'
[Solution] Verregaande internet censuur door overheid.

Jammer dat ze in den haag dit geld niet uitgeven voor meer constructivere zaken zoals verbetering van het onderwijs, gezondheidszorg, welvaarts verdeling.
Laat Hirsch B. eens echt werk gaan doen zoals opsporen van online-pedofielen-netwerken, emailspam-bestrijding en echte criminelen vangen.

"Klink on Tour":
Ik ben ook benieuwd of de minister van volksgezondheid ook on tour gaat om de bevolking te wijzen op de gevaren van de "mexicaanse griep vaccinaties" :-)

Ik kan me voledig vinden in het artikel van Dhr de Vlieger. Ikzelf met schoolgaande kinderen van 9 tot 13 jaar merk dat er binnen de basisscholen en 1e klassen voortgezet onderwijs totaal geen aandacht aan dit soort zaken is. Docenten zijn zich vaak ook niet bewust ervan en weten zelf niet waar ze het over hebben.

Tja, en dat er zinloze zaken met onze belastinggelden gedaan worden is al langer bekend. Ik zou zeggen: meer geld in basisonderwijs en voortgezet onderwijs en minder geld naar Europa!

Waar Wim op reageert is mij ook onduidelijk, net als de link die PirateBay zou moeten hebben met democratie en tolerantie. Hij is vooral de spreekbuis van de consument die alles gratis wil hebben. Sommige mensen werken voor de muziek die wordt gedownload, en mogen daar ook iets voor hebben.
Mar terug naar het artikel. Het is te makkelijk een voor de verandering eens aansprekende campagne van de overheid te zetten tegenover het gebrek aan aandacht in het onderwijs. Die aandacht moet er zeker veel meer komen, maar het is de schrijver wellicht onbekend dat veel mensen niet meer op de basisschool komen voor hun kennis. Die moeten daarvoor andere bronnen hebben.
En de sufferd die ondanks tips 's avonds laat domme dingen die moet het dan ook helemaal zelf weten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-30T16:34:00.000Z Paul de Vlieger
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.