Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Griepmaand oktober: investeren of niets doen?

Dit artikel delen:

Computable Expert

Dennie Spreeuwenberg
Security Awareness specialist, NextTech Security. Expert van Computable voor het topic Security.

De Mexicaanse griep was maanden geleden een onderwerp van gesprek; een hot issue wanneer we het over continuïteit hebben. Maar waar is de discussie nu? De zorgsector bereidt zich nu wel al voor op een epidemie. Moeten wij dit ook doen?

Ik heb dagelijks te maken met aanvragen van klanten omtrent beveiliging. Naast de standaard beveiligingsvraagstukken zien we een flinke groei van vragen die te maken hebben met een voorbereiding op een eventuele pandemie/epidemie. Er kan hierbij gedacht worden aan continuïteitsvraagstukken die gewaarborgd kunnen worden met bijvoorbeeld thuiswerkoplossingen. Maar is thuiswerken wel de oplossing? Of lopen we allemaal te hard van stapel?

Voor de organisaties die zich wel wil indekken tegen een continuïteitsprobleem bij een eventuele uitbraak kan een thuiswerkoplossing een prima oplossing zijn. Met de huidige ssl/vpn-technologieën is het mogelijk een gebruiker toegang op afstand te verschaffen zonder dat hier vooraf software voor geïnstalleerd dient te worden en zonder dat er configuratie noodzakelijk is. Daarnaast biedt deze technologie ook nog eens mogelijkheden om checks uit te voeren of policy's af te dwingen aan vpn-gebruikers. Dit alles maakt het dan ook mogelijk unmanaged systemen te voorzien van een vpn-verbinding zonder dat de security er direct onder te lijden heeft (zeker als je dit combineert met een two factor authenticatieoplossing).

Misschien zal het met de Mexicaanse griep helemaal niet zo'n vaart lopen. Toch is dit wel het moment om over deze oplossingen na te denken. Denk aan de mogelijkheden om woon/werk-verkeer te beperken en de mensen de flexibiliteit te bieden overal te kunnen werken. De epidemie maakt het tevens erg interessant om naar een SaaS-oplossing te kijken. Hierbij hoef je als organisatie geen (of een beperkte) initiële investering te doen voor een oplossing die wellicht voor korte tijd noodzakelijk is. Want ook zeker voor remote access zijn prima SaaS-oplossingen ter beschikking

Tja, dat dien je als organisatie natuurlijk zelf te bepalen. Afhankelijk van de kwetsbaarheid, de mogelijke gevolgen die het kan hebben en of het überhaupt mogelijk is om werknemers thuis te laten werken kun je besluiten om wel of juist niets extra's te doen om jezelf voor te bereiden op eventuele continuïteitsproblemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-09T10:38:00.000Z Dennie Spreeuwenberg
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.