Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Geen falen van de cloud

Dit artikel delen:

Computable Expert

Lex Borger
Principal Consultant, Tesorion. Expert van Computable voor het topic Security.

De eerste berichten spraken over het eerste grote falen van de 'cloud'. Gebruikers van de Sidekick-dienst van T-Mobile en Microsoft-dochter Danger in de VS zijn al hun opgeslagen data in één klap kwijt. Lekker sappig, de doemprofeten hadden al gewaarschuwd dat het maar niets was met cloud computing.

Het is natuurlijk interessant wanneer je een groot falen van een nieuwe techniek kunt berichten. In dit geval is het echter niet zo. De opslagmodule onder een database faalt en het blijkt dat de back-up er ook niet is of niet terug te zetten is. Een klassieke fout die te voorkomen is met een goede procesinrichting van het maken van de back-up. Gelukkig voor de gebruikers betekent dit dat klassieke restauratiemethoden ook gewerkt hebben. Met een hoop bloed, zweet en tranen zal Microsoft naar verwachting alle data kunnen restaureren, het gaat alleen wel 'even' duren.

Betekent dit dat cloud computing wel veilig is? Nee, maar het tegendeel is ook niet aangetoond. Of wellicht is aangetoond dat het risico bij cloud computing een optelsom is van het risico bij alle dienstverleners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-28T08:52:00.000Z Lex Borger