Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Malware-bestrijding begint met herkennen

Vijf tips voor het opsporen van malware

Dit artikel delen:

Malware en virussen zorgen dagelijks voor de nodige ergernis. Het herkennen van malware is een belangrijke voorwaarde voor het beschermen van de pc. Door de juiste maatregelen te treffen kan de stabiliteit van het systeem worden hersteld en wordt de pc beter beschermd tegen kwaadaardige software. Ik geef daarom vijf tips om malware-besmetting te herkennen.

1. Trage pc
Een bekend verschijnsel van malware is dat het zorgt voor trage pc's. Hierbij kan het gaan om verminderde netwerkperformance of de gebruikte applicaties worden veel trager. Een trage pc hoeft overigens niet altijd te betekenen dat het systeem besmet is met malware. Andere factoren die een pc kunnen vertragen, zijn een gefragmenteerd systeem of onvoldoende geheugen. Het is daarom belangrijk om deze zaken regelmatig te controleren en routinematige onderhoudstaken, zoals het controleren, defragmenteren en opschonen van de harde schijf, periodiek in te plannen. Als het systeem traag blijft, wordt dit vrijwel zeker veroorzaakt door malware.

2. Pop-ups
Een recent en vervelend teken van malware zijn pop-up schermen. De laatste tijd is er een enorme toename van pornogerelateerde pop-up malware. Ongewenste pop-ups zijn een duidelijk teken van een malware-infectie. Het lastige is dat het niet altijd mogelijk is om deze malware op een conventionele manier te verwijderen. In sommige gevallen moet het systeem zelfs eerst opgestart worden in de veilige modus. Dergelijke malware kan alleen worden verwijderd met een sterke anti-malware applicatie.

3. Veranderen van de startpagina of Google-links
Een ander veelvoorkomend teken van een malware-infectie is het sporadisch veranderen van startpagina binnen de webbrowser. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een zoekmachine. Dit is zichtbaar wanneer na het aanklikken van een link, ongewenst een andere pagina wordt geopend.

4. Browser offline
Als er geen problemen zijn met de internetverbinding maar internet toch niet werkt, kan dit het gevolg zijn van malware. Een eerste stap is om te controleren of er mogelijk gebruik wordt gemaakt van een buitenlandse proxy via de internetopties (lan-instellingen). Sommige malware configureren de browser zodat deze via een onveilige proxy verloopt. Dergelijke proxy-instellingen moeten zeker verwijderd worden.

5. Software
De meest eenvoudige manier om malware op te sporen op een computer is door gebruik te maken van anti-malware software. De meeste anti-virus en anti-malware software biedt realtime bescherming, spyware- en adware-protectie en detecteren onbekende malware. De voordelen van het realtime scannen is dat het systeem 24 uur per dag, zeven dagen per week beschermd wordt.

Tot zo ver de tips. Malware veroorzaakt veel ergernissen bij gebruikers en is een enorme kostenpost voor ondernemingen. Wanneer computers besmet raken door malware, spyware en kwaadaardige code worden ze traag en dit gaat ten koste van de productiviteit. Daarnaast vormt malware ook een risico voor verlies en beschadiging van vertrouwelijke informatie. Het is daarom zeer belangrijk dat de juiste maatregelen worden getroffen en malware zo snel mogelijk wordt herkend.

David Kelleher
Communications Manager en Research Analist
GFI Software

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De belangrijkste (software)tip staat er niet bij: nl. Linux gaan gebruiken.

ieder keer als mijn pc malware ed. ontdekt en quarenttyne zet is mijn internet verbinding ook weg
ik gebruik gratis avg 11.
hoe komt dat?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-29T12:15:00.000Z David Kelleher
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.