Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De Coreflood bot lijkt weer wakkergeschud

Dit artikel delen:

Computable Expert

Nienke Ryan
Managing Director/Visionair, ESET NOD32/SpicyLemon Online Beveiligingsexpert. Expert van Computable voor het topic Security.

De coreflood bot wordt gedetecteerd door ESET als Win32/Afcore en is zeker al actief sinds 2001, hoewel onze statistieken een bijzonder hoge activiteit registreren tussen 2007 en 2008, zagen we een dramatisch hoogtepunt aan het eind van 2008

In termen van infectie volume is het sinds die tijd relatief rustig geweest wat betreft de activiteiten van Coreflood. Wel zagen we afgelopen maanden een verhoogde activiteit, dus het neerhalen zou bijzonder goed getimed genoemd kunnen worden.

De grootte van Coreflood liegt er niet om. De focus is eerder financiële fraude en het stelen van wachtwoorden in het algemeen (credit cards, banking, e-mail en social media gegevens) dan hoge volumes, hoge zichtbare spamming of DDoS aanvallen. In tegenstelling, de bedoeling was om zo veel mogelijk onder de radar te opereren. De meeste mensen zullen dan ook niet veel merken van het neerhalen van dit bot en ook verwachten we niet dat de spamvolumes drastisch zullen verminderen en de potentiële slachtoffers die nu gespaard blijven, zullen zich hiervan niet bewust zijn. Maar botnets zijn net als bussen; de volgende dient zich aan binnen een minuut.

In Nederland zijn we een stap verder gegaan met betrekking op de maatrelegen. ESET geeft aan dat het niet de eerste keer is dat autoriteiten ingrijpen, alhoewel dit wel de eerste keer was dat de Amerikaanse regering dit deed. In oktober 2010 nam de nationale recherche de C&C over van het Bredolab botnet. Hierbij stuurden zij aanvullende opdrachten naar geïnfecteerde computers om een programma te downloaden dat gebruikers informeerde dat hun computers geïnfecteerd waren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Wat een slordig houtje, touwtje artikel, met lange zinnen en spelfouten. Daarnaast zal het niemand verbazen dat Mevrouw Ryan voor een bedrijf werkt dat (je raadt het al) ESET verkoopt. Dit riekt dus weer eens naar een nutteloos reclame artikel.

Hmm.. User met beperkte rechten in Windows aanmaken en gebruiken als u internet. Firewall aanzetten Win7 of Zonealarm gebruiken.
Antivirus installeren en regelmatig scannen! (Avg?).
Router met hardware firewal gebruiken en
niet het adsl/kabel/glavezel modem rechtstreeks aan de computer aansluiten.

No problemo!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-18T15:15:00.000Z Nienke Ryan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.