Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Business intelligence in security

Dit artikel delen:

Business intelligence (bi) is voor ict’ers een bekend begrip, dat staat voor het verzamelen en structureren van alle beschikbare gegevens en daaruit belangrijke beslisinformatie genereren. Omdat de hoeveelheid data hard blijft groeien, zoals IDC onlangs nog rapporteerde, worden BI-tools steeds belangrijkere middelen om op het juiste moment over de juiste informatie te kunnen beschikken. Ook in de securitymarkt, die wat betreft infrastructuur- en informatiebeveiliging al ver is ontwikkeld, maar wat camerabeveiliging betreft nog jaren achter loopt.

De markt voor cameratoepassingen in security loopt vrijwel parallel aan de televisiewereld. Een deel van de leveranciers en klanten heeft de hoge resolutie beeldkwaliteit van digitale ip-camera's allang ontdekt, terwijl de rest nog steeds naar lage kwaliteit analoge beelden zit te kijken. Omdat de securitymarkt echter snel verder digitaliseert, groeit ook daar de behoefte aan bi-tools.

Gezicht- en kentekenherkenning

Veel ict-beheerders zijn nog sceptisch over ip-camera's op hun netwerk. Dat vooroordeel stamt uit de prehistorie van gecentraliseerde installaties, waarvan de beelden samenkomen in grote meldkamers met centrale opslag en observanten die vierkante ogen krijgen van alle monitoren. Slimme ip-camera's bevatten tegenwoordig interne opslagcapaciteit en zijn dankzij bi-tools in staat om alleen relevante beelden te bewaren en uitzonderingen daarin automatisch te melden. Bijvoorbeeld op basis van gezichtherkenning.

Net zoals Facebook iemands gezicht kan 'taggen' in foto's van anderen, kan de videosoftware van ip-camera's alle gezichten in camerabeelden razendsnel vergelijken met een centrale database. Of het aantal mensen in een ruimte tellen en de aanwezigen via meerdere camera's volgen. Hetzelfde geldt voor kentekenherkenning. Dat is een kwestie van cijfer- en lettercombinaties door software laten vergelijken met een database, waarin bijvoorbeeld de kentekens van alle auto's van eigen medewerkers en leveranciers staan.

Security wordt steeds meer software

Zoals uit de genoemde voorbeelden blijkt, wordt er voor security steeds meer software ingezet. Dat komt omdat computers en speciale security bi-tools veel beter en sneller dan mensen in staat zijn om de steeds grotere hoeveelheid aan videobeelden te analyseren en te vergelijken. Niet alleen voor het herkennen en volgen van mensen, maar ook voor belangrijke objecten, zoals bagage, pakketten en producten. Als ip-camera's in combinatie met sensoren worden toegepast, bijvoorbeeld voor het monitoren van de omgevingstemperatuur van producten in bedrijfsprocessen of de logistiek, bieden bi-tools eveneens uitkomst. Omdat zowel het aantal toepassingen als de hoeveelheid geïnstalleerde slimme ip-camera's flink blijft groeien, biedt deze markt interessante kansen voor ontwikkelaars en ict-leveranciers. Zij kunnen de aanwezige softwarekennis benutten om waarde toe te blijven voegen voor hun klanten.

Henk Schotman, Business Development Manager Benelux bij Mobotix

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-29T09:52:00.000Z Henk Schotman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.