Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Explosieve groei in bedreigingen voor Android

Dit artikel delen:

Computable Expert

Tonny Roelofs
Country Manager, the Netherlands, Trend Micro. Expert van Computable voor de topics Datacenters en Security.

2013 is net van start gegaan. Een goed moment dus om vooruit te blikken. Wat verwachten we dit nieuwe jaar op het gebied van security? Op basis van ons laatste onderzoeksrapport met daarin de belangrijkste security-trends voor 2013 voorspellen wij een explosieve groei van het aantal Android bedreigingen. Waren er eind 2012 nog 350.000 kwaadaardige Android apps te vinden, zal dit aantal dit jaar stijgen naar een miljoen kwaadaardige apps.

Er zijn echter meer voorspellingen te geven op het gebied van bedreigingen voor het bedrijfsleven en de consument in 2013. De belangrijkste voorspellingen staan hieronder samengevat. 

Voorspellingen 2013

  • Malware voor traditionele pc’s neemt komend jaar af, maar de bedreigingen op apparaten met Android nemen daarentegen een grote vlucht.  
  • Door de opkomst van nieuwe digitale lifestyle devices kunnen bedreigingen op nieuwe en onverwachte plaatsen opduiken, zoals op televisietoestellen en in huishoudelijke apparaten. We verwachten dus nieuwe, meer gerichte aanvallen op bijvoorbeeld televisietoestellen en huishoudelijke apparaten.
  • Door trage implementatie van Windows 8 door het bedrijfsleven profiteren voorlopig alleen consumenten van de verbeteringen in de beveiliging.
  • Cybercriminelen zullen zich richten op cloud-diensten en datalekken vormen dan ook een serieuze bedreiging in 2013.
  • Consumenten gebruiken steeds vaker meerdere computerplatformen en devices. Dit maakt de beveiliging van deze apparaten complexer.
  • Politiek georiënteerde aanvallen worden in 2013 destructiever.
  • Conventionele malware-bedreigingen blijven zich ontwikkelen, maar er komen weinig nieuwe aanvallen bij. Toch worden de nieuwe aanvallen die verschijnen geavanceerder en zijn moeilijk op te sporen zijn.  
  • Inspanningen om wereldwijde cybercriminaliteit aan te pakken krijgen meer aandacht, maar het zal nog twee tot drie jaar duren om een sterk front te vormen tegen cybercriminaliteit.
  • Afrika wordt de nieuwe veilige thuishaven voor voortvluchtige cybercriminelen.

Kansen
Deze bedreigingen bieden security-bedrijven kansen om nieuwe standaarden voor veiligheid te bepalen en oplossingen te bieden om consumenten en bedrijven te beschermen tegen nieuwe vormen van internetcriminaliteit. Mijn collega en cto Raimund Genes zegt hierover dat alleen als beveiligingsbedrijven nu inspringen op deze trends, ze de ondergrondse, door cybercriminelen gecreëerde economie kunnen ondermijnen. Als dat gebeurt, kan 2013 wat ons betreft de boeken ingaan als een cruciaal keerpunt in de oorlog tegen cybercriminaliteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een "leuk" rijtje met bedreigingen, toch zal het pc-park vaak de basis zijn voor de malware-power, die nodig is en tevens breed gedistribueerd is om mobiele devices te benaderen voor ongewenste "toepassingen". Zeker wanneer mobiele devices meer en meer financiële zaken zullen gaan behandelen. Dat "beïnvloeden" draagt namelijk direct bij aan de -1 economie die je noemt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-15T10:17:00.000Z Tonny Roelofs
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.