Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Tablet en smartphone bedienen IP-camera's

Dit artikel delen:

Tablets en smartphones zijn intuïtief te bedienen computers en dus ook te gebruiken als remote control voor ip-camera's. Via een app kunt u dan voortaan overal ter wereld zicht houden op al uw eigendommen en automatisch worden gealarmeerd over afwijkende gebeurtenissen.

Sinds de introductie van slimme ip-camera's begin deze eeuw, is het aantal toepassingen van  cameratoezicht enorm gegroeid. Ze worden tegenwoordig ook al gebruikt om de hele dag je pasgeboren baby in het ziekenhuis te kunnen zien en mee te kijken bij de kinderopvang. Om op afstand discreet een oogje in het zeil te kunnen houden bij dementerende ouderen, of patiënten in psychiatrische inrichtingen en zelfs om crematies op te nemen. Om maar een aantal niet alledaagse voorbeelden te noemen. Al die cameratoepassingen zijn tegenwoordig via een handige app op de smartphone of tablet te bedienen en te beheren.

Omdat er ook ip-camera's zijn met standaard ingebouwde audio en sensoren (bijvoorbeeld voor temperatuurmonitoring), lijkt het dan net of we onze ogen, oren en andere zintuigen virtueel kunnen verplaatsen naar andere locaties. Ja meervoud, want het is uiteraard ook mogelijk om via één app meerdere camera's tegelijkertijd te volgen. Ook om tijdens de vakantie zowel de voor-, zij- en achterkant van je huis in de gaten te kunnen houden. En als je weer terugbent, je boot of vakantiehuis.

Automatische alerts

Vroeger konden de analoge cctv-camera's alleen maar beeldopnames laten zien, met vaak een vrij lage resolutie. Tegenwoordig willen mensen op hun tablet of smartphone haarscherpe beelden zien en digitale audiokwaliteit horen. Gezien de hoge kwaliteit van de ingebouwde lens en audio in de eigen tablet of smartphone, vinden ze dat namelijk vanzelfsprekend. Omdat ip-camera's al jaren geen domme lenzen meer zijn, maar compacte computers, vergelijkbaar met smartphones, kan de meegeleverde videosoftware elke gewenste toepassing mogelijk maken. Inclusief de mogelijkheid om automatisch alerts te sturen bij afwijkende gebeurtenissen of omstandigheden. Ook kun je er op afstand een videogesprek mee voeren en indien nodig zelfs de deur mee openen voor een vertrouwde bezoeker, in combinatie met een elektronische deuropener. Afhankelijk van de appfuncties kun je ook instellingen wijzigen. Het via zo'n gratis te downloaden app op de tablet en/of smartphone met ip-camera's op afstand toezicht houden is zo eenvoudig geworden, dat we de komende jaren nog veel nieuwe toepassingen gaan zien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het concept 'an sich' is absoluut niet nieuw. Met de cctv standaardisering en ontsluiting via IP is het er alleen maar eenvoudiger op geworden.

Motion detection is inmiddels ook al de normaalste zaak van de wereld geworden die o.m. gebruikt word in liften. Het is dan nog maar een kleine stap andere toepassingsvormen ervoor te bereiken.

Klein nadeel nadeel, routers kunnen hun ip soms nog wel eens verliezen. Goed om daar oog voor te hebben.

Kwestie van een Dynamic DNS service gebruiken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-29T11:23:00.000Z Henk Schotman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.