Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Data verzekeren, bent u er al aan toe?

Dit artikel delen:

Computable Expert

Tonny Roelofs
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor de topics Datacenters en Security.

Nederland is een verzekeringsland. We zijn er aan gewend geraakt om ons te verzekeren tegen van alles en nog wat, om zo de risico’s op een onverwachts financiële uitgave te minimaliseren. Daar waar het vroeger ging om essentiële zaken zoals overlijden, brand en diefstal, is het tegenwoordig niet vreemd meer om een verzekering op bijvoorbeeld de gezondheid van ons huisdier af te sluiten.

En dan hebben we het nog niet gehad over zaken als de tuinverzekering, waarbij we voor een paar euro per maand het kostenrisico na onverhoopte diefstal van onze breedlachende tuinkabouter kunnen uitsluiten. Kortom, je kunt het zo gek niet verzinnen of er bestaat een verzekering voor.

Ook zakelijk gezien zijn we een ster in het verzinnen van het afdekken van financiële risico’s. Zo verzekeren voetballers hun benen en zijn er fotomodellen die hun meest begeerde lichaamsdelen verzekeren.

Bedrijfsgegevens verzekeren

Het kon voor verzekeringsmaatschappijen dan ook niet uitblijven om het verlies van bedrijfsgegevens te verzekeren. Tenslotte wordt de kans op een schadeclaim in onze toenemende 'aanklaagcultuur' steeds groter. Ook met de Europese wetgeving op komst, waarbij verlies van data direct tot torenhoge boetes gaat leiden, kan het onverhoopt lekken van data een behoorlijk risico voor de continuïteit van een onderneming vormen. Deze verzekeringen zijn in Amerika al een groot succes en zoals in recente krantenartikelen te lezen valt, storten ook Nederlandse aanbieders zich op deze markt.

Toch vraag ik me niet alleen af of we hier als nuchtere Hollanders nu al wel aan toe zijn, maar vooral ook of dit wel de oplossing is? Vrijwel dagelijks word ik ermee geconfronteerd dat organisaties hun data-beveiliging niet op orde hebben en zoekende zijn naar een beleid om weerstand te bieden aan de dynamische wereld van cyber-aanvallen. Dan vraag ik me af wat een verzekeringsmaatschappij zal doen als er een claim komt.

Het is net als het indienen van een claim bij je verzekeringsmaatschappij dat je mobiele telefoon is meegenomen nadat je hem in het centrum van Amsterdam op een terrastafeltje hebt laten liggen. Er zal vermoedelijk naar de kleine lettertjes worden verwezen en niet worden uitgekeerd onder het mom van onvoldoende maatregelen om diefstal tegen te gaan.

Noodzaak

Goede en geïntegreerde beveiliging bij het uitwisselen van digitale informatie moet mijn inziens echter de basis vormen. Dan is het maar de vraag of je wel een verzekering nodig hebt. Waar de cloud in sommige gevallen als risicofactor wordt gezien, biedt deze op het gebied van security juist ook kansen. Met real time beveiligingsoplossingen via de cloud worden bijvoorbeeld nieuwe bedreigingen snel en nauwkeurig geïdentificeerd. Het is belangrijk dat je zorgt dat de beveiliging van je organisatie realtime wordt geupdate met kennis en intelligentie van de nieuwste bedreigingen, alleen dan zijn de bedrijfskritische data optimaal beschermd. Zo verklein je drastisch de noodzaak van een verzekering.

Dus laten we als BV Nederland eerst zorgen dat we met elkaar de beveiliging op orde hebben en daarna risico’s afdekken door te verzekeren. Pas dan kunnen we met een gerust hart op vakantie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

@Tonny
'Met real time beveiligingsoplossingen via de cloud worden bijvoorbeeld nieuwe bedreigingen snel en nauwkeurig geïdentificeerd.'

Kun je dit onderbouwen met real time voorbeelden / best practices?
Vooral snel en nauwkeurig vind ik hier wel interessant om te zien hoe je dit onderbouwd.


Een verzekering is er niet om een risico af te dekken. Dit is om een deel van de schade financieel te vergoeden mits deze onder de dekking valt. Als ze er niet op een of andere manier uit kunnen komen. Verzekeraars hebben nl. een hekel aan uitbetalen maar zijn dol op premies.

Als je data verliest dan zijn er genoeg risico's die niet te verzekeren zijn. Sowieso zal het gros van de bedrijf niet eens merken dat hun data gekopieerd wordt. Pas als er dingen gaan verdwijnen zullen er bellen afgaan. En hoe groot zal de schade zijn als je directe concurrent toevallig een kopie van een backup tape heeft 'gekocht' van een systeembeheerder die aan het sparen was voor een leuke sportwagen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-25T14:50:00.000Z Tonny Roelofs
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.