Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Via PRISM naar een Europese cloud

Dit artikel delen:

Hoe groot de terechte verontwaardiging over alle spionage- en afluisterschandalen zoals met PRISM ook is, niemand in mijn omgeving heeft zijn Gmail-account opgezegd. Op Skype kom ik dezelfde mensen tegen als voorheen. Voor zover ik weet, is niemand gestopt met betalen via Paypal.

Laat staan dat Nederlanders overwegen te stoppen met Whatsapp (die in strijd handelt met de privacywet), of naar aanleiding van de recente rapporten van het CBP over telecomaanbieders die de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) overtreden, niet meer internetten via een smartphone.

Verslaafd aan Amerikaanse internetdiensten

We zijn hooked. Zoals onze auto’s niet rijden zonder olie uit het Midden-Oosten, zo ligt onze online infrastructuur plat als we besluiten om internetdiensten uit de VS voortaan te vermijden. Waar zijn we zonder Google, zonder Apple, zonder Amazon en Evernote? Die afhankelijkheid is gevaarlijk. Ook hier is een vergelijking met onze olieverslaving snel gemaakt. In de autoindustrie wordt daarom hard gewerkt aan alternatieven. Elektrische auto’s moeten Europese autobezitters minder afhankelijk maken van de wereldpolitiek.

Meer urgentie door PRISM

In Europa gaan steeds meer stemmen op voor een Europese cloud. Onze afhankelijkheid van Amerikaanse dienstverleners zou verleden tijd kunnen zijn, als er voldoende Europese alternatieven bestonden. De weg naar de Europese cloud is echter geplaveid met uitdagingen en bezwaren. Contractvoorwaarden in landen binnen Europa moeten beter op elkaar worden afgestemd. De lappendeken aan wetten over persoonsgegevens moeten worden vervangen door Europese wetgeving voor dataprotectie. Eurocommisaris Viviane Reding liet onlangs nog weten dat er door PRISM gelukkig meer haast wordt gemaakt met de wetgeving.

Op weg naar ware multi vendor sourcing

Dit is geen pleidooi om al die handige Amerikaanse clouddiensten voortaan links te laten liggen. Evenmin ben ik een voorstander van een verplichte overstap op een Europees alternatief, als dat eenmaal voorhanden is. Wel geloof ik in keuzevrijheid. Door dezelfde type diensten van meerdere leveranciers aan te bieden, kan de eindgebruiker zelf bepalen onder welke voorwaarden hij een dienst wil afnemen. Er is altijd een alternatief beschikbaar. Dat klinkt simpel, maar het is momenteel niet het geval. Ik geloof dat multi vendor sourcing op dit gebied essentieel is. Zolang we afhankelijk blijven van Amerikaanse diensten, valt er in termen van privacy te weinig te kiezen.

Andres Steijaert, programmamanager cloudservices bij Surfnet

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het feit dat mensen een account niet hebben opgezegd wil niet zeggen dat ze het account nog steeds gebruiken voor (uitgaande) communicatie.

Ook ligt de infrastructuur niet plat als we geen internetdiensten meer gebruiken uit de VS. Er zijn meer dan voldoende europese alternatieven voor amerikaanse internetdiensten.

Keuzevrijheid zoals bepleit in het artikel is prima, maar dan volgens de europese snelregels en niet de amerikaanse.

PRISM heeft voor de zoveelste keer weer eens duidelijk gemaakt dat de VS lak heeft aan de Europese regels.

Qua olie productie weten niet veel mensen dat de US op de 2e plaats staat met Rusland op zijn hielen en lijken ze stuivertje te gaan wisselen met Saudi-Arabië.

Het alternatieve vervoer en energie opwekking is dan ook al lang en breed in de handen van de olie industrie en die remmen de innovatie af in hun voordeel. We zien nu dat de elektrische en hybride auto's langzaam optrekken maar uiteindelijk zal dat een tussenfase blijken te zijn voor elektrische auto's die op waterstof aan rijden. Maar aangezien er nog voor ruim 100 jaar olie onder de grond zit (alhoewel moeilijker naar boven te halen) zal deze manier van energie opwekking dominant blijven.

Wat Europese wetgeving omtrent data protectie betreft kun je er nu al vanuit gaan dat het vol zit met gaten om misbruikt te worden. Viviane Redding, gelieerd aan het internationale old boys network, zal hier zorg voor dragen. Oftewel ook de Europese cloud privacy zal een wassen neus blijken te zijn. Dus wat dat betreft zal de Europeese cloud industrie zich volledig moeten gaan richten op het versleutelen van het verkeer en de opslag zodat het kopiëren van gegevens via het aftappen van de netwerkverbinding totaal geen zin heeft.

Ik denk dat het de auteur er niet werkelijk om gaat of die Gmail accounts worden opgezegd of niet. Het definieert meer de problematiek waar we mee zitten.
De Europese burger beseft zich niet in wat voor informatie tijdperk we leven en handelt zo goed als gedachteloos.
De Europese overheid daarentegen beseft wel in wat voor tijdperk we leven, maar handelt zo traag dat het wel gedachteloos lijkt. Daardoor wordt vooruitgang die vergelijkbaar is met de Amerikaanse vooruitgang geblokkeerd en zijn we overgeleverd (wederom) aan de Amerikanen die er vervolgens allemaal nare dingen mee kunnen doen.
Overigens is PRISM niet alleen naar voor de Europeanen. Ook de Amerikanen zelf zitten hier behoorlijk mee in hun maag. Evenals verschillende andere overheden die hier ongetwijfeld bij betrokken zullen zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-14T10:27:00.000Z Andres Steijaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.