Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vijf trends in veilige mobiliteit

Dit artikel delen:
Mobieltjes

De markt voor mobile device management (mdm) is volwassen geworden en door de dalende focus op Blackberry ontstaan nieuwe mobiele strategieën. Daarnaast zullen steeds meer organisaties de potentie inzien van mobiel om business-processen te transformeren. Ik voorspel vijf trends die gaan spelen voor het komende jaar.

De mdm-markt zal voor een klein aantal spelers groter worden. Steeds meer bedrijven zullen zich gaan realiseren dat een mdm-strategie alleen niet voldoende is om dataverlies tegen te gaan. Om deze reden zal het aantal leveranciers dat enkel mdm aanbiedt flink dalen. Nu de mdm-markt groter wordt, zullen bedrijven naast mdm ook moeten inspelen op gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en productiviteit voor zakelijke mobiliteit.

Bedrijven worden afhankelijker van mobiele workflows. Een groot voordeel van mobiliteit is dat werknemers in de gelegenheid zijn om hun werk op ieder moment en op elke plek voort te zetten, mits zij van de juiste tools zijn voorzien. Dit in tegenstelling tot de werknemer die pas weer verder kan als hij plaatsneemt achter zijn bureau. Bedrijven zullen meer en meer gebruik gaan maken van bedrijfsspecifieke mobiele apps, zodat werknemers hun werk kunnen voltooien op hun telefoon of tablet. De afhankelijkheid van niet-mobiele workflows wordt hiermee voor veel bedrijven definitief verleden tijd.

Het gebruik van dual persona binnen de mdm-markt zal afnemen. Dual persona, binnen de context van mdm, is de beveiliging en het beheer van twee aparte en onafhankelijke eindgebruikers-omgevingen op één mobiel apparaat. In de meeste gevallen is de eerste omgeving voor persoonlijk gebruik en de tweede omgeving voor zakelijk gebruik. Mobiele leveranciers bieden dual persona aan, omdat dit voor hen de meest eenvoudige manier is. Echter, deze aanpak is beperkend voor zowel it als de eindgebruiker. De steeds groter wordende mdm-markt en de daarbij horende algemenere apps zullen hierop inspelen doordat apps ‘gecontaineriseerd’ worden. Door apps volledig af te schermen is een dual persona aanpak niet meer nodig.

Het dalende gebruik van Blackberry stimuleert nieuwe mobiele strategieën. Bedrijven zullen in 2014 hun complete mobiele strategie gaan herzien. De grootste prioriteit van chief information officers (cio’s) zal uitgaan naar security. Cio’s gaan op zoek naar een goed en betrouwbaar alternatief voor Blackberry waarbij hun mobiele investeringen worden beloond met meer efficiëntie en productiviteit. Dit betekent dat zij zullen moeten investeren in veilige, flexibele en schaalbare mobiele oplossingen.

Ontwikkeltools worden eenvoudiger in gebruik. De laatste releases van Xcode en Eclipse maken het ontwikkelen van ‘eigen’ bedrijfstools nog eenvoudiger. Softwareontwikkelaars zullen zich dan ook niet meer alleen focussen op een integrated development environment (ide), maar juist op specifieke maatwerk apps voor het eigen bedrijf. Het eenvoudig installeren van security api’s samen met shared services stelt hen in staat om krachtige apps te ontwikkelen die specifieke zakelijke eisen ondersteunen.

Bedrijven zullen hun aanpak voor zakelijke mobiliteit, van het beveiligen van hun data tot aan de productiviteit van hun werknemers, opnieuw moeten gaan bekijken om niet achter te blijven in de snel ontwikkelende markt.

Michael Maas, vice president Benelux & Nordics bij Good Technology

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De mdm-markt zal voor een klein aantal spelers groter worden.
Ik ben het met die visie wel eens. Zij het dan dat het een gewone zakelijke en commerciele trend is waar de mobile device players op inspelen en op inzetten. Of de zakelijke MDM markt groter zal worden is nog maar helemaal de vraag. Er word war dat aspekt betreft gehijgt en gehyped dat het een lieve lust is.

Bedrijven worden afhankelijker van mobiele workflows.
Ik mag toch hopen dat gezonde goede weldenkencde organisaties hier juist voor zullen waken. Immers, hoe diverser de mogelijkheden toegang te krijgen tot die data, des te groter het gevaar dat anderen het ook zullen kunnen, met alle gevolgen van dien. De eerste grootschalige incidenten hebben we al mogen aanschouwen.

Het gebruik van dual persona binnen de mdm-markt zal afnemen
Ik mag hopen dat dat niet het geval is. Je wil zakelijk en privé niet vermengen met elkaar en een dergelijk beeld zoals hier geschetst kan alleen maar ontstaan door byod implementatie. Bedenkt u het volgende eens. Geen byod, niet dit soort tijdrovende en kostenverslindende vraagstukken?!?

Het dalende gebruik van Blackberry stimuleert nieuwe mobiele strategieën
Ik begrijp even niet wat dit te maken heeft in de context van de rest.

Ontwikkeltools worden eenvoudiger in gebruik
Dat laatste heilig ik wel als stelling maar meer in generieke zin. Alles wat je door automatiseren kan vereenvoudigen, is zoals je wil bereiken met IT als Vehikel. De rest is dan weer niet zoheel erg spannen.

Al met al komt bij mij de vraag boven drijven, en het artikel stelt het al, als ik zoveel moet investeren in beveiliging van zaken die nie6t van mij zijn, zoals men zo graag met het byod concept voor staat, en ik steeds vaker in dat geval moet gaan investeren in meet en controle middelen om te zien of byod al of niet haar rendement op zal leveren, waarom zou ik dan zo zwaar moeten investeren in iets waarbij ik ook de keus heb te zeggen..... Byod....NIET! Kijk eens even wat dit mij bespaart..... Precies waar IT voor bedoeld is. Besparen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-14T10:15:00.000Z Michael Maas
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.