Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud verandert de rol van de CIO

Dit artikel delen:

Computable Expert

Kristof Vanderstraeten
Area Sales Director Benelux, Barracuda Networks. Expert van Computable voor het topic Security.

De cio is 'heerser van zijn domein'. Maar heeft dit model nog een toekomst? Kijkend naar de belangrijkste trend binnen it, cloud computing, is het antwoord 'waarschijnlijk niet'.

De rol van de cio hangt af van de grootte van het bedrijf, de structuur en de complexiteit van de it. In grote organisaties met meer dan vijfduizend werknemers en verschillende specialistische afdelingen, of divisies in het buitenland, ontwerpt het hogere it-management de applicaties in samenwerking met de afdelingsmanagers. In organisaties waar een strenge hiërarchie heerst, is er geen sprake van een samenwerking tussen afzonderlijke afdelingen.

Teamwork is belangrijk

Er is geen twijfel over mogelijk dat bedrijven zich aan het voorbereiden zijn op een verhuizing naar de cloud. Dit blijkt ook uit een onderzoek van Techconsult waarin 45 procent van de Europese it-managers aangeeft dit op de planning te hebben staan. Apllicaties die samenwerking en het uitwisselen van online data stimuleren zijn volgens het onderzoek twee belangrijke gebieden waarin clouddiensten een grote rol zullen spelen.


Voor de implementatie van die diensten  moet de cio bereid zijn om samen te werken met verschillende afdelingen binnen de organisatie. Mobiliteit en bring your own device (byod) worden ook steeds belangrijker en, aangezien beide trends alleen via de cloud gerealiseerd kunnen worden, vraagt dit ook om samenwerking tussen de cio en de afdelingen.

Organisatie verandert

Het gebruik van clouddiensten brengt nu al organisatorische veranderingen met zich mee. Volgens het onderzoek geeft 30 procent van de respondenten aan dat zij afdelingsmanagers zien als supporters van clouddiensten. Met behulp van flexibele en snelle cloudapplicaties is het voor afdelingen dan ook steeds makkelijker om zelf hun it-vragen op te lossen. Aangezien ze ook de voordelen van de cloud inzien, steunen ze de investeringen en worden steeds succesvoller in het implementeren van deze diensten. Het omzeilen van de it-afdeling gaat sneller, maar verhoogt het risico van gevaarlijke invloeden van buitenaf.

Als architect is de cio verantwoordelijk voor het opbouwen van individuele bedrijfsnetwerken. Maar veel van zijn oorspronkelijke taken zullen worden overgedragen aan andere afdelingen. De cio van de toekomst zal veel tijd besteden aan het samenwerken met de verschillende afdelingen en zal projecten vanaf het begin begeleiden. Hij moet ervoor zorgen dat de prestaties van de it voldoen aan de verwachtingen van de organisatie, altijd met een zero-trust beleid in het achterhoofd. Na verloop van tijd zal de it-afdeling verdwijnen, omdat de werkzaamheden zich zullen samenvoegen met die van andere afdelingen. Niet morgen, maar op de lange termijn zal dit zeker werkelijkheid worden..

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Of de IT afdeling helemaal gaat verdwijnen? daar durf ik geen uitspraak over te doen. Wel zie ik dat de voortschrijdende technologie zorgt voor samensmelting van diverse disciplines. Als voorbeeld een marketingbijeenkomst met 180 personen bijgewoond deze week. De uitspraak gehoord "Als u als marketeers niet begrijpt dat uw vak IT is, dan durf ik te voorspellen dat u geen lange toekomst meer zult hebben". Dat was niet mijn uitspraak, maar persoonlijk wel enorm interessant om een nog betere samensmelting te zien tussen "de business" en "de techniek". Mensen die vroeger goed waren in de A vakken moeten meer over B kennen en vice versa. De mix bepaalt het succes!

Nav "Voor de implementatie van die diensten moet de cio bereid zijn om samen te werken met verschillende afdelingen binnen de organisatie." zou ik zeggen dat dit altijd het geval moet zijn, cloud of niet. Ik onderschrijf verder de ontwikkelingen die je signaleert en denk dat naast de CIO ook veel andere functies de komende jaren een andere inhoud gaan krijgen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-12T14:34:00.000Z Kristof Vanderstraeten