Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vertrouwen in data-innovatie van groot belang

Dit artikel delen:

Computable Expert

mr. Dennis van Beem
Advocaat, De Vos en Partners. Expert van Computable voor de topics Security en Beheer.

Bij data-innovatie denken veel mensen gelijk aan tech-bedrijven en andere start-ups in Sillicon Valley. Maar data bieden voor alle bedrijven en sectoren handvatten om te verbeteren, te innoveren en te groeien. Sterker nog, de inzichten die data opleveren fungeren als katalysators voor de gehele economie. De maatschappij is echter behoorlijk sceptisch als het aankomt over deze ontwikkeling. Tijd om die onnodige angst de wereld uit te helpen.

Het belang van data voor het bedrijfsleven bleek onlangs nog maar eens uit onderzoek van Ipsos Public Affairs. In opdracht van BSA The Software Alliance ondervroeg de organisatie meer dan vijftienhonderd Europese en Amerikaanse senior executives en business decision makers over de rol van data in hun bedrijf. Daaruit kwam een aantal verrassende resultaten naar voren:

  • Data-analyses zijn belangrijk voor bedrijven in alle soorten en maten - inclusief een overweldigende meerderheid (60 procent) van mkb’ers met vijftig medewerkers of minder.

  • Data-analyses dragen bij aan het creëeren van werkgelegenheid. Van de Europese senior executives geeft 58 procent aan dat data-analyse een belangrijke rol speelt bij hun plannen om meer personeel aan te nemen. Bij de Amerikanen is dat zelfs 61 procent.

  • Acht van de tien respondenten geven aan dat data-analyses over het algemeen een belangrijke rol spelen bij het beter van dienst zijn van consumenten.

Puntje van de ijsberg

Veelbelovende cijfers, die echter nog maar het puntje van de ijsberg weergeven als het om de potentie van data-innovatie gaat. Zo schat de Nationale Denktank dat big data een additionele 45 miljard euro kunnen toevoegen aan de Nederlandse economie. Daarvoor is dan echter wel een cultuuromslag nodig. Zo moeten bedrijven nóg meer de mogelijkheden zien die data bieden, maar ook in de maatschappij zijn veel mensen een beetje huiverig voor de digitale economie en voor data-innovatie.

Heel gek is dat niet. Er zijn immers genoeg voorbeelden te bedenken van hoe data misbruikt kunnen worden om de privacy op massale schaal te schenden. In de film Minority Report leeft Tom Cruise in een wereld waar de overheid zoveel inzicht haalt uit data, dat het mogelijk is criminelen te arresteren vóórdat zij een misdaad begaan. Maar dat er ook in het echte leven gevallen bekend zijn vanprivacyschending op grote schaal, blijkt wel uit de onthullingen die Edward Snowden deed.

Laten we echter niet vergeten dat data niet alleen bestaan uit persoonsgegevens. Zo worden er ontdekkingen gedaan op basis van windturbines en straalmotoren, die gebruikt worden om verder te innoveren. Of denk aan de voordelen die data uit financiële markten bieden, uit verkeerspatronen of hoe gegevens over energieconsumptie kunnen bijdragen aan het verminderen van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Het is daarom belangrijk om te werken aan het verbeteren van het fundamentele vertrouwen van de maatschappij in de digitale economie. Door mensen te onderwijzen over de mogelijkheden en toepassingen van data. Maar ook door rekening te houden met bezwaren op het gebied van privacy. Geen gemakkelijke opgave, maar kijkend naar het belang van onze economie, wel een die z’n vruchten afwerpt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-08T11:31:00.000Z Dennis van Beem


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.