Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Big data gaat ons dagelijks leven veranderen

Dit artikel delen:

Computable Expert

mr. Dennis van Beem
Advocaat, De Vos en Partners. Expert van Computable voor de topics Security en Beheer.

Bij de Business Software Alliance (BSA) denk je al snel aan de softwarepolitie, maar dat is slechts een deel van het verhaal. De organisatie doet ook veel aan voorlichting over softwarelicenties en formuleert een visie op ontwikkelingen, zoals big data. Met die kennis probeert de BSA een aanzet te geven tot discussies over de belangrijke rol die data in ons leven speelt. Want hoe meer we over data weten, des te meer we profiteren van de mogelijkheden.

We genereren meer data dan ooit tevoren en dat zorgt op alle fronten voor verbeteringen: van de gezondheidszorg tot en met de verkeersveiligheid, en van het onderwijs tot en met de luchtvaart. Meer dan 90 procent van alle wereldwijde data is in de afgelopen twee jaar gecreëerd en de hoeveelheid gegevens die we genereren, verdubbelt elke twee jaar.

Ook de opslagcapaciteit vormt geen beperking meer. Tegen het eind van dit decennium is er naar verwachting genoeg data in omloop om een stapel tablets te maken, elk met een opslagcapaciteit van 128 GB, met een hoogte die overeenkomt met 6,6 keer de afstand van de aarde naar de maan, zo stelt het onderzoeksrapport ‘2014 EMC Digital Universe’.

Het is nu echter onze grootste uitdaging om te bedenken wat we met al deze informatie moeten doen om maatschappelijke verbeteringen te realiseren en de kwaliteit van ons leven te verhogen. Daarvoor komen softwareoplossingen om de hoek kijken.

Hier volgen een paar voorbeelden van de talloze manieren waarop data voor vooruitgang zorgt en een revolutie in ons dagelijks leven teweegbrengt.

Hogere oogstopbrengsten

Van Iowa tot India maken boeren gebruik van data over zaden, satellieten, sensoren en tractors om betere beslissingen te nemen over wat ze moeten telen, wanneer ze zaden moeten planten, hoe ze vanaf de boerderij tot op de keukentafel de versheid van voedingswaren kunnen bewaken en hoe ze zich kunnen aanpassen aan klimaatveranderingen.

Smart city’s

De gemeente Barcelona zet data in om ambtenaren de mogelijkheid te bieden om verkeerspatronen te onderzoeken, te analyseren waar publieke fietsstallingen moeten worden aangebracht en na te gaan in welke delen van de stad meer pinautomaten nodig zijn.

Energie-efficiënte gebouwen

In de Verenigde Arabische Emiraten maken ingenieurs gebruik van nieuwe datatools voor het ontwerp van ’s werelds allereerste positieve-energiegebouw dat meer energie produceert dan het verbruikt.

Kortere reistijden voor forenzen

De gemeente Stockholm heeft samen met partners zestienhonderd gps-systemen in taxi’s geïnstalleerd. Speciale datastreamingsoftware analyseert de informatie die via deze boordsystemen wordt verzameld. Dit biedt de gemeente inzicht in de verkeerstromen, reistijden en meest optimale routes voor forenzen. De reistijden in Stockholm zijn hierdoor gehalveerd, terwijl de CO2-uitstoot van auto’s met 10 procent is teruggebracht.

Ziektebestrijding

In Kenia maken artsen gebruik van mobiele data om patronen in de verspreiding van malaria te vinden en hotspots uit te lichten. Deze informatie wordt ingezet als richtsnoer voor overheidsinitiatieven voor het uitroeien van deze ziekte.

Weesfietsen

De gemeente Utrecht registreert al meer dan twee jaar zogeheten ‘weesfietsen’, oftewel verlaten fietsen. Dit heeft er inmiddels in geresulteerd dat men weet welke gebieden niet meer bezocht hoeven te worden en welke wel om wrakken op te ruimen. Dit leidt tot een effectievere inzet van personeel en materieel, en dus van belastinggeld.

Deze voorbeelden en andere wetenswaardigheden publiceerde BSA | The Software Alliance onlangs in een rapport. Het onderzoek brengt de datarevolutie in kaart en verkent de positieve gevolgen daarvan voor wereldwijde sectoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-18T11:31:00.000Z Dennis van Beem


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.