Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Twaalf voorspellingen IT-markt 2016

'Groot IT-bedrijf wordt gehackt in 2016'

Computable Expert

Ad Koolen
Government Crypto Specialist, Compumatica secure networks bv. Expert van Computable voor het topic Overheid.

In 2016 loopt de cybersecurity-start-up-bubbel langzaam leeg en het internet der dingen (IoT) maakt een explosieve groei door. Daarnaast zullen we het in 2016 echt gaan meemaken: een enorme hack op een groot it-bedrijf. In dit artikel doe ik deze en nog negen voorspellingen voor de it-markt voor het komende jaar.

1. Groei cybersecurity-start-ups piepend tot stilstand

De afgelopen jaren zagen we bedrijven hun focus verleggen van min of meer standaard it-security oplossingen naar de sexy omgeving van cybersecurity-oplossingen. Aangespoord door deze trend zagen we veel starters met nieuwe producten die in de basis eigenlijk allemaal hetzelfde doen, veel beloven, weinig oplossen. We kunnen hier welhaast spreken van een 'cybersecurity-bubbel', die op het punt staat om langzaam leeg te lopen in plaats van te knappen, zoals we de 'internet-bubbel' hebben zien knappen in 2001/2002. Gerenommeerde it-bedrijven plukken de kleinere start-ups, die een echt onderscheidend idee hebben uitgewerkt in een product of oplossing, van de markt en versterken daarmee hun positie.

2. Internet of things

Het internet der dingen (IoT) zal een explosieve groei gaan doormaken in 2016 waaraan vooral de Chinese fabrikanten van goedkope sensoren en speelgoed veel zullen verdienen. Een waarschuwing is hier op zijn plaats. Doordat de concurrentie hevig zal zijn, wordt security een ondergeschoven kindje, waardoor de internetveiligheid in zijn geheel ernstig zal worden aangetast. 'Security by design' is iets waar deze (speelgoed)fabrikanten geen boodschap aan hebben. 

3. Wet op Datalekken

Per 1 januari wordt deze wet van kracht in Nederland en zal het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onder een andere naam verdergaan, namelijk Autoriteit Persoonsgegevens. Hiermee is de naam in lijn met de andere toezichthouders van de overheid zoals ACM, AFM. De impact van deze wet is voor het merendeel van bedrijven niet duidelijk, ook doordat ze er zich nog niet in hebben verdiept. Voor zover ik het nu kan overzien zal dit gaan leiden tot een aantal zaken, die breed zullen worden uitgemeten in de pers en pas dan doordringen tot het bedrijfsleven.

Vanaf deze plek wil ik bedrijven een handje helpen door te verwijzen naar de website van het CIP waar een goede uitleg is te vinden over wat je wel en niet kunt doen met persoonsgegevens en wat persoonsgegevens zijn. Wist je dat de combinatie van een naam en het merk en type van zijn auto, privacygevoelige informatie is? Kijk ook eens naar de contactenlijsten van je medewerkers in Outlook. Gebruik je een excelsheet met klantinformatie? Stuur je weleens een e-mail met bijlage van adresgegevens? Afijn, om een lang verhaal kort te maken, neem je data eens onder de loep en vraag jezelf af: 'Is het nodig dat ik al deze informatie op mijn pc of server heb staan'.

4. Vrouwen aan de leiding in IT-bedrijven

De Nederlandse overheid wil meer vrouwen in de boardroom. Tot nu toe wordt dat op alle fronten aangemoedigd maar er worden ook geluiden gehoord uit de Tweede Kamer over het verplichten van een zeker quotum voor de grotere bedrijven. Vrouwen in it is nog steeds een schaars verschijnsel. We kennen in Nederland gelukkig een groep die zich daarvoor inzet, dat is de WiCS, Women in Cyber Security. In 2016 zullen zij zich nog meer gaan profileren, dat begint al op Nyenrode op 7 januari 2016 waar zij te gast zullen zijn op een speciale roundtable van DCWC, Dutch Cyber Warfare Community en Nyenrode op hun jaarlijkse Cyber roundtable.

5. Buitenlandse overnames van Nederlandse IT-bedrijven

Nederland is nog steeds interessant voor buitenlandse investeerders en bedrijven. De belasting kan nog steeds op een 'prettige' manier worden geregeld. Afgelopen jaar zagen we al dat Microsoft en Google gigantische datacenters in ons land bouwen. Dit zal zich in 2016 voortzetten door de komst van nog meer buitenlandse bedrijven. We zagen ook dat een gerenommeerd Nederlands it-security bedrijf (Fox-IT) is overgenomen door een Engels bedrijf. Dit betekent dat de Nederlandse overheid nu nog maar gebruik kan maken van één 100 procent Nederlandse crypto-fabrikant (Compumatica) die de overheidsbelangen behartigt. 

6. Nog grotere overnames en samensmeltingen

Wereldleiders op het gebied van it-oplossingen slaan de handen ineen of nemen de hele zaak over. Dit zagen we gebeuren met EMC die door Dell van de markt wordt afgekocht. Naar verluidt heeft Apple een oogje laten vallen op Tesla (accu techniek) en Microsoft wil BlackBerry inlijven (vanwege de patenten).

7. Prestigieuze hacks

In 2016 zullen we het gaan meemaken: een enorme hack op een groot it-bedrijf. Hackers willen laten zien dat ze er zijn en binnen hun community waardering zoeken. Het ultieme doel is de hack op een groot it-bedrijf zoals Cisco, Intel, EMC of Juniper.

8. Nederlands voorzitterschap EU

De Nederlandse overheid moet zich voorbereiden op het voorzitterschap en zal veel data moeten delen met andere Europese landen en de Europese Unie (EU). De beveiliging van de it speelt hierbij een belangrijke rol. Doordat Nederland, en met name de gemeente Den Haag, uitdraagt dat Nederland een Cybersecurity kenniscentrum (HSD, The Hague Security Delta) is, dient dit te worden waargemaakt gedurende de zes maanden dat Nederland voorzitter is. Het voorzitterschap kan voor Nederlandse it-security-bedrijven een positieve ontwikkeling met zich meebrengen.

9. Groene IT en verkleining

De trend om het verbruik van it-middelen terug te dringen, zal zich nog verder doorzetten en resulteren in krachtige en zeer kleine oplossingen. De micro-sd-kaart zal zich nog verder ontwikkelen en zal worden toegepast in allerlei apparatuur. De rol van de traditionele harddisk zal verder worden teruggedrongen door flashdisks die goedkoper zullen worden, minder verbruiken en supersnel zijn. RaspBerry PI-achtigen worden het hart van bijvoorbeeld laptops die, uitgerust met microbeeldscherm, superlicht kunnen worden.

10. Autonoom opererende vervoermiddelen op alternatieve energie

Elektrische auto’s breken maar moeilijk door als de overheid daar geen subsidie op geeft. Het grootste nadeel voor de zakelijke rijder is hem gelegen in de actieradius, vaak niet meer dan enkele honderden kilometers. De ontwikkeling van accu’s zal kunnen bijdragen tot het verhogen van de actieradius, waar je moet denken aan zo’n achthonderd kilometer op één lading om het interessant genoeg te maken voor zakelijk gebruik. Voor de particuliere autobezitter is de prijs van deze auto’s veelal niet haalbaar. Zij zullen wel meer elektrische fietsen gaan aanschaffen.

Autonomie in de auto (zelfrijdend) zal verder worden doorontwikkeld, waarbij we 'Kit'-achtige oplossingen zien verschijnen. Audi experimenteert bijvoorbeeld al met een auto die je aan de ingang van een parkeergarage kunt achterlaten, waarna hij zelf een geschikte parkeerplaats zoekt en zichzelf inparkeert. Bij terugkomst kun je bij de ingang je auto 'oproepen', die dan naar je toe komt zodat je verder kunt reizen. Alternatieve energievormen zullen er voor moeten zorgen dat er voldoende energie op het vaste net zit om al die voertuigen op te laden (vooral 's nachts) en er geen extra kolencentrales nodig zijn.

11. E-mail beveiliging

Bedrijven die zich toeleggen op de beveiliging van je e-mail zullen garen spinnen in 2016. We kennen oplossingen die beschermen tegen spam en virus en dit ook al vanuit de cloud kunnen (bijvoorbeeld Barracuda). Zelfs Gmail- en Outlook-accounts kunnen zich hiermee beschermen. Voor het beveiligen van je e-mail en bijlagen kan gebruik worden gemaakt van e-mail-encryptie, waar een uitstekend Nederlands product voor te krijgen is (Compumail Gateway). Zo kan jouw e-mail onderweg niet meer worden mee-gelezen of veranderd.

12. Groeimarkt

Ook in 2016 zal China de grootste groeimarkt blijven met naar schatting een groei van 6 tot 8 procent. Dit heeft een directe impact op de beschikbaarheid van grondstoffen. Deze zullen nodig zijn om China te kunnen laten groeien, waardoor er elders tekorten zullen ontstaan. Op het vlak van CO2 uitstoot zal China de grootste vervuiler zijn. Oliemaatschappijen zullen nog meer onrendabele oliewingebieden/-velden moeten sluiten omdat er verlies op wordt gedraaid. Ze zullen zich meer en meer gaan toeleggen op alternatieven om ervoor te zorgen dat ze een bepaalde footprint houden in de energiewereld. Volgens schattingen zullen de olieprijzen in 2016 weer stijgen met 20 procent tot 55 dollar per vat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessant artikel maar de auteur (https://www.linkedin.com/in/adkoolen medewerker Compumatica secure networks bv.) lijkt hier en daar een beetje te preken voor eigen parochie en riekt naar sluikreclame.

Het volgende statement klopt niet: "...Dit betekent dat de Nederlandse overheid nu nog maar gebruik kan maken van één 100 procent Nederlandse crypto-fabrikant (Compumatica) die de overheidsbelangen behartigt...."

Sluikreclame?: "...waar een uitstekend Nederlands product voor te krijgen is (Compumail Gateway)."

Tsst

Punt 7 is helaas al ingevuld in 2015 door de "Juniper" hack op ScreenOS in december 2015, iets te vroeg. Zal wel aan het weer liggen, de bomen lopen ook al uit.......

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-14T09:47:00.000Z Ad Koolen