Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zo houd je grenzeloos ondernemen stabiel en veilig

Dit artikel delen:

De cloud verlegt de grenzen van de traditionele kantooromgeving en creëert de grenzeloze onderneming. Professioneel talent, filialen, faciliteiten en partners kunnen zich overal ter wereld bevinden - en hebben allemaal snelle en veilige toegang nodig tot kritieke apps en data om de organisatie soepel te laten draaien. Nieuwe technologische ontwikkelingen rond saas, iot, sd-wan en ipv6 duwen slimme organisaties nog sneller naar de cloud, om efficiëntie te verhogen en gebruikers en locaties beter te ondersteunen, waar ze zich ook bevinden.

Het toenemende gebruik van publieke, private en hybride cloudnetwerken binnen ondernemingen wordt hierdoor steeds uitdagender, en beveiliging is een zorgenkindje. Hoe kun je de voordelen van de grenzeloze onderneming benutten en tegelijkertijd je netwerk stabiel houden zonder je deuren wijd open te zetten voor aanvallers?

Knelpunten

"Een belangrijk probleem is dat veel organisaties nog steeds vertrouwen op afzonderlijke servers die dns en dhcp voor elke locatie afzonderlijk beheren"

Traditionele netwerkmodellen kunnen het complexiteitsniveau van cloudnetwerken niet efficiënt aan. Deze modellen vereisen doorgaans dat het netwerkverkeer van alle locaties door een gecentraliseerd datacenter wordt geleid om toegang te krijgen tot de cloud, wat leidt tot knelpunten. In een cloud-first wereld is het datacenter niet meer het zwaartepunt van je organisatie. De belangrijkste knooppunten bevinden zich aan de randen van het netwerk. Een netwerk gebaseerd op één centraal punt kan de vraag naar directe cloud-toegang aan de randen van de organisatie dan ook niet bijbenen.

Een belangrijk probleem is dat veel organisaties nog steeds vertrouwen op afzonderlijke servers die dns en dhcp voor elke locatie afzonderlijk beheren. Waarom is dat een probleem? Omdat snelle, betrouwbare services essentieel zijn voor moderne cloudnetwerken. En lokaal beheer van dns- en dhcp-servers leidt in een ‘grenzeloze’ onderneming tot tal van problemen, waaronder hogere kosten, hogere latentie, menselijke fouten en tragere performance.

Centrale rol

Ddi (samentrekking van dns, dhcp en ip-adresmanagement)-services spelen een centrale rol bij elke interactie binnen je netwerk. Zij houden je bedrijfsnetwerk draaiende en zijn ongeacht de locatie betrokken bij alle digitale handelingen, services, applicaties en data. Het dns-protocol gebruikt verschillende methoden om domeinnamen te vertalen in numerieke ip-adressen. Het dhc-protocol wijst dynamisch ip-adressen toe aan eindpunten die op het netwerk zijn aangesloten, zodat netwerkbeheerders deze instellingen niet handmatig hoeven te configureren. En ipam beheert de toewijzing van ip-adressen binnen de organisatie.

Voor veel organisaties is cloud-based ddi-beheer een flexibel en kosteneffectief alternatief voor (of een aanvulling op) on-premises, servergebaseerde dns- en dhcp-oplossingen. Door lichtere virtuele of fysieke apparaten op externe locaties te gebruiken, kunnen essentiële diensten centraal in de cloud worden beheerd. Je hoeft apparaten hierdoor niet meer lokaal te configureren of complexe dienstverlening op locatie uit te voeren. Dit leidt tot minder hardware- en bedrijfskosten.

Betrouwbaarder en veiliger

"Zo krijgen alle medewerkers even snelle toegang tot cloud-apps en -gegevens als wanneer ze op kantoor zijn"

Maar hoe maakt netwerkbeheer in de cloud je netwerk betrouwbaarder? In traditionele netwerken worden vele tools naast elkaar gebruikt, wat leidt tot vertragingen, compatibiliteitsproblemen en complexiteit. Dit maakt beheer ingewikkeld en tijdrovend. Door ddi-beheer naar de cloud te verplaatsen, kun je je onderneming centraal beheren met meer flexibiliteit, betrouwbaarheid en automatisering dan met traditionele ddi-oplossingen op locatie. Bovendien vermindert cloud-based ddi de latentie door te regelen  dat verkeer van alle locaties rechtstreeks verbinding maakt met de cloud via de dichtstbijzijnde 'punt van aanwezigheid'. Hierdoor werken cloud-applicaties zoals Microsoft Office 365 sneller. Zo krijgen alle medewerkers even snelle toegang tot cloud-apps en -gegevens als wanneer ze op kantoor zijn.

Volledige en centrale ddi-zichtbaarheid zorgt niet alleen voor een beter gecontroleerde en efficiëntere beheerervaring voor je netwerkteam, maar ook voor meer veiligheid. De zichtbaarheid van het netwerkverkeer is voor security-experts een absolute voorwaarde om hun werk goed te doen. Wat je niet kan zien, kun je niet beveiligen. En wanneer je netwerk gefragmenteerd is, vallen er sneller gaten in de beveiliging. De winst van centrale, op de cloud gebaseerde ddi is dus dat je overal in het netwerk de activiteit kunt monitoren en snel kunt handelen wanneer verdachte handelingen plaatsvinden.

Een datacenter

Traditionele netwerken zijn niet toegerust op de behoeften van organisaties, nu zij niet langer al hun apps en diensten huisvesten in één datacenter. Organisaties versnellen hun digitale transformatie om in te spelen op veranderende consumenteneisen en de behoeften van thuiswerkers. Het is dan ook belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat werknemers vanaf iedere locatie en elk apparaat toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk, gegevens en applicaties. Met cloudgebaseerde ddi-beheer kunnen organisaties veilige en stabiele toegang bieden aan elke externe zakelijke gebruiker en hoeven ze niet meer te vertrouwen op trage, gefragmenteerde systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-12T12:14:00.000Z Martin van Son


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.