Vuelta-gekte schreeuwt om crowdmanagement

La Vuelta trekt veel toeschouwers (archiefbeeld 2018).

Houd dat maar eens in toom, die duizenden bezoekers die vandaag en in het weekend langs de route van wielerkoers La Vuelta hun favoriete renners aanmoedigen. De Utrechtse startup UCrowds ontwikkelde simulatiesoftware voor crowdmanagement, het beheersbaar houden van mensenmassa's. La Vuelta Holanda gebruikt het realtime-dashboard van Argaleo uit Den Bosch.

UCrowds is begin 2018 opgericht door Roland Geraerts, die naast ceo ook assistent hoogleraar Crowd Simulation en universitair docent Geometric Computing is aan Universiteit Utrecht. Inmiddels telt het bedrijfje vijf werknemers.

De simulatiesoftware van UCrowds brengt bezoekersstromen in beeld in een driedimensionale virtuele omgeving. Het model kan vijf drukteniveaus nabootsen en legt zo mogelijke knelpunten bloot. Daartoe gebruikt het eerder onderzoek naar groepsbewegingen, sociaal groepsgedrag en menselijk gedrag, legt Geraerts uit bij RTV Utrecht.

Scenario's

"Hoeveel mensen passen op een plein zonder dat het vastloopt?"

Voeg daaraan toe de route van het evenement, de belangrijkste in- en uitvalswegen en de vervoersmiddelen van de toeschouwers en er ontstaat een aardig beeld van de drukste punten en momenten. Op die manier wordt het mogelijk om verschillende scenario's uit te werken. Bijvoorbeeld om te achterhalen hoeveel supporters op een plein passen zonder dat het vastloopt, vertelt Geraerts aan de nieuwssite.

Ook de ervaring uit een eerder wielerspektakel kwam van pas. In 2015 startte de Tour de France in de Domstad en daar liet Geraerts destijds ook simulaties op los. Daarnaast deed zijn team in aanloop naar de geannuleerde Vuelta 2020 onderzoek waarvan de resultaten nu door de wielerorganisatie worden gebruikt.

Argaleo

De organisatie achter La Vuelta Holanda, verantwoordelijk voor de etappes die de Vuelta vrijdag, zaterdag en zondag in Nederland aflegt, gebruikt allerlei realtime-informatie om het peloton en de bezoekers in goede banen te leiden. Denk aan wegenkaarten, routes van de etappes, de locatie van dranghekken, weergegevens en live-informatie van het ov en het wegennet.

De informatie wordt inzichtelijk gemaakt in een dashboard, een digitale 3d-kaart van Nederland. Dit dashboard is ontwikkeld door Argaleo, aanbieder van digital twin platformen. Gemeente Breda gebruikt het platform al langer en hierdoor kon het bedrijf snel schakelen voor La Vuelta. Argaleo is gevestigd in Den Bosch en voert deze klus uit in opdracht van gemeente Utrecht en de projectorganisatie La Vuelta Holanda.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gezien het feit dat de Vuelta drie dagen in Nederland was lijkt het me dat "La Vuelta Holanda" naast vrijdag en zaterdag ook verantwoordelijk was voor de organisatie op zondag.

Laten we eens beginnen bij de gekte, iets kleiner was een profronde waar ik me verbaasde over het geld. We klagen niet want inzet als vrijwilliger leverde een leuke bijdrage op aan de clubkas maar in het fenomeen crowdmanagement hoorde ik enkele opmerkelijke ervaringen. Zelf heb ik alleen maar positieve ervaringen maar misschien komt dat omdat ik niet onbekend ben met agressie. Ik gooi een stok in de discussie waarmee sommigen me vast weten te slaan maar zoiets als stemming lijkt me in een crowdmanagement oplossing wel belangrijk als we kijken naar eventuele escalaties.

Graag een reactie over het lezen van de non-verbale communicatie als het om de gekte gaat, feest of rel gaat namelijk om de stemming en sociaal gedrag hierin is bijzonder interessant.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Business Analytics

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-19T10:37:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.