Eindhoven toont uitzendrobots in Dutch Design Week

Kunstmatige intelligentie

Eindhoven krijgt een tentoonstelling van robots die het werk van uitzendkrachten (mensen) aanvullen. Het gaat om een aantal futuristische scenario's waarin robots worden ingezet. De tentoonstelling vindt plaats tijdens de Dutch Design Week, die van 21 tot en met 29 oktober 2017 plaatsvindt. De exposanten willen een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie over de invloed van robotisering op de arbeidsmarkt.

Tijdens de expositie wordt in de Media Markt een uitzendbureau ingericht. Daar staan zestien beroepen centraal waarbij mensen ondersteund worden door robottechnologie. Het gaat bijvoorbeeld om een robotpak waarmee een verhuizer zware spullen kan tillen. Door de inzet van dat gemotoriseerde exoskelet kan iemand met een lichte lichaamsbouw, weinig spierkracht of een lichamelijke beperking zware spullen tillen.

Ook wordt de shiva-fysiotherapeut getoond. Dat is een robotontwerp met vier armen en handen die een fysiotherapeut ondersteunt bij het geven van massages. Er kan met zes handen tegelijk gemasseerd worden. Op de expositie is ook een drone te zien die luchtverkeersbeveiligers helpt bij het verjagen van vogels en een schoonmaakdrone voor in de thuiszorg.

De als uitzendbureau vormgegeven expositie heeft de naam Hubot en toont volgens de organisatoren dat robots niet per se mensen van de arbeidsmarkt verdringen, maar dat mensen en robots elkaar door samenwerking juist kunnen versterken.

Doemscenario's robots

De organisatoren zijn: Next Nature Network, een belangenorganisatie voor projecten op het snijvlak van natuur en technologie, Start Foundation, een maatschappelijke organisatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en de gemeente Eindhoven.

De organisatoren schrijven in een gezamenlijk persbericht: 'Bij veel mensen roept de term ‘robotisering’ negatieve associaties op, een doemscenario waarin robots banen van mensen afpakken. Volgens dit uitgangspunt staan werkgevers voor een keuze: laat ik de taak uitvoeren door een robot of een mens?'

Volgens de organisatoren zullen bezoekers van de Hubot-tentoonstelling anders naar technologie en het gebruik ervan kijken. 'Als we het begrip van vervanging, van het een óf het ander, laten varen en inzien dat mens en robot elkaar ook beter kunnen laten functioneren, gaat er een wereld aan mogelijkheden open; een wereld waarin juist nieuwe banen ontstaan.'

Dutch Design Week

Hubot is onderdeel van het overkoepelende programma ‘Empowered by Robots’, opgestart in 2016 door wethouder economie Staf Depla (gemeente Eindhoven), Jos Verhoeven (Start Foundation) en ontworpen door Koert van Mensvoort (Next Nature Network).

De tentoonstelling in de Dutch Design Week start op 21 oktober 2017 om 10.00 uur bij MediaMarkt Eindhoven (Boschdijktunnel 1) en sluit op zondag 29 oktober om 18.00 uur. Bezoekers kunnen de robottoepassingen gratis bekijken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-19T10:43:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.