Corona-proof zonnen op de CostA13 van Exact

Softwarebedrijf tovert parkeerplek om tot strand

Vrijdagmiddagborrel bij Exact op de CostA13.

Met de voeten in het zand, op anderhalve meter afstand samenkomen. Dat kan bij Exact. Het softwarebedrijf heeft naast het hoofdkantoor in Delft tijdelijk een strand ingericht. Op die plek: CostA13 gedoopt, komen bij mooi weer klanten en medewerkers op veilige afstand samen om te vergaderen in de buitenlucht.

Parasols, een grote picknicktafel, een opblaasbare eenhoorn, terrastafeltjes in het zand: welkom op CostA13. Softwarebedrijf Exact heeft sinds een maand een eigen strandje naast het hoofdkantoor in Delft. ‘Door het thuiswerken in coronatijd stond de parkeerplaats leeg, bovendien ontstond de behoefte om met collega’s en klanten af te spreken nu de corona-maatregelen stapsgewijs worden versoepeld’, vertelt hr-directeur Florien de Nijs. Ze is met zonnebril op anderhalve meter afstand aangeschoven voor een gesprek op het strand naast het hoofdkantoor.

Normaal werken er op de hoofdlocatie van het softwarebedrijf zo’n zevenhonderd mensen. Nu is het er vrijwel uitgestorven. De Nijs vertelt dat tot 1 september 2020 in principe alle vijftienhonderd Exact-medewerkers, die normaal verdeeld zijn over drie locaties, vanuit huis werken. Daarna zal, zoals het er nu naar uitziet, tot 1 januari 2021 de bezetting van de werkplekken in het hoofdkantoor niet hoger zijn dan 50 procent.

Inmiddels zijn de eerste bijeenkomsten op CostA13 georganiseerd en volgens De Nijs zijn medewerkers tevreden. ‘Mensen hebben echt weer behoefte aan contact. Het praatje bij het koffiezetapparaat is weg als iedereen constant thuiswerkt. Daardoor herken je in coronatijd bijvoorbeeld ook minder snel signalen van mensen die het zwaar hebben.’

‘Drive-in bijeenkomst’

De Nijs benadrukt dat de coronatijd de nodige improvisatie vraagt: ‘We hebben bijvoorbeeld ook een drive-in-bijeenkomst voor ons salesteam georganiseerd. Medewerkers zijn vanuit hun auto toegesproken door hun leidinggevenden.’

Ook voor de kleine groep die wel naar kantoor komt, zijn aanpassingen gedaan. Werkplekken zijn aangepast. Er zijn looproutes in het gebouw en de lunch wordt besteld via een app en moet op afspraak worden afgehaald in het bedrijfsrestaurant.

Is een kantoor nog nodig?

De hr-directeur verwacht dat de ervaring die nu wordt opgedaan met thuiswerken en de behoefte om elkaar te kunnen ontmoeten ‘in real life’ gevolgen heeft voor de manier waarop werkgevers in de toekomst omgaan met kantoorruimte en werkplekken.

Ze komt net uit een gesprek over ‘Exact works everywhere’ waarin ze heeft gebrainstormd over nieuwe manieren van werken. ‘Wat als je alles loslaat, heb je dan nog een kantoor nodig of alleen maar een strand?’ Volgens De Nijs is het tijd om het beeld uit het verleden, dat een werkplek een stoel in een kantoor is, los te laten. ‘Hoe ziet een werkplek eruit? Krijgt het kantoor straks een andere functie en hoe zorgen we dat onze eigen manier van werken aansluit bij onze producten?’, vat ze een aantal vragen samen. Ze voorziet scenario’s waarin samenwerkingen met klanten en partners en het delen van kantoorruimte ‘gewoon’ zullen worden.

Het softwarebedrijf heeft, zolang het weer meewerkt in ieder geval een mooie plek voor de vrijdagmiddagborrel naast de deur. Met een beetje fantasie klinkt het verkeersgeruis van de A13 als het geluid van een zeebriesje en golven die ruisend het strand bereiken.

Lees hier het hele interview met Florien de Nijs

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-31T08:41:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.