Cybercrime is abracadabra

Juice jacking of portscan? Het is één pot nat

Whatever

Cybercrime-termen zoals 'juice jacking' en 'portscan' zijn nog niet ingeburgerd. Ruim acht op de tien Nederlanders is niet bekend met deze termen. Ook begrippen die al langer de ronde doen, zoals malware en een datalek, zijn onbekend. Dit blijkt uit onderzoek van Xs4all onder meer dan duizend respondenten.

Veel ondervraagden kunnen niet precies duiden wat sommige termen precies betekenen. De onbekendste term is 'juice jacking': tachtig procent heeft hier nog nooit van gehoord. Daarom: bij deze cyberaanval proberen hackers via openbare usb-oplaadpunten schadelijke software zoals malware op mobiele telefoons te installeren om zo toegang te krijgen tot data.

Ook 'portscan' (hackers proberen via een onbeveiligde poort binnen te dringen om bij data van gebruikers te komen en te ontfutselen) en 'botnet' (automatisch versturen van onder andere spam) zijn nog lang niet gemeengoed. Respectievelijk heeft 72 procent en 65 procent hier nog nooit van gehoord.

Ook termen als 'malware', 'ddos-aanvallen' en een 'datalek' doen geen belletjes rinkelen. In totaal weet 41 procent van de Nederlanders niet wat een 'ddos-aanval' is, nog eens 38 procent van de Nederlanders tast volledig in het duister bij de term 'malware' en bij een kwart roept 'datalek' vraagtekens op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-03T11:58:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.