Pakt een cobot straks jouw maaltijdbox in?

Het bedrijf Olmia Robotics uit Tiel werkt aan een cobot (collaboratieve robot) die maaltijdboxen inpakt. Nu worden die pakketten nog handmatig gesorteerd door goedkope arbeidskrachten. Straks helpt de cobot waarschijnlijk een handje mee.

Oprichter Peter van Olm: ‘Twee verschillende aanbieders van maaltijdboxen kwamen bij ons met de vraag of cobots hen kunnen helpen met het inpakken. Dat zijn we nu aan het onderzoeken.’

Olmia Robotics levert cobots en toebehoren voor verschillende toepassingen: zoals schroeven, lassen, het coaten van materialen, spuitgieten en toepassingen in de metaal- en voedingsbranche. In de werkplaats van het bedrijf sleutelen medewerkers en studenten van de opleiding mechatronica - een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek en besturingstechniek - aan verschillende projecten waar een robotarm wordt ingezet. Daar staat ook een proefopstelling voor de maaltijdboxen.

Cobot Omia Robotics pakt maaltijdbox in

Hoe werkt het?

"Afhankelijk van de beeldanalyse kiest de cobot de juiste grijper."

De robotarm werkt met computervisietechnologie en herkent de producten die in de maaltijdbox gaan. De cobot volgt de afgesproken volgorde waarop de producten in de doos worden gelegd. Afhankelijk van de beeldanalyse kiest de cobot de juiste grijper. Zachte en kwetsbare producten, zoals zakjes met kruidenmix en krenten worden met een vacuümgrijper met zuignappen gepakt. De hardere en zwaardere producten, zoals de courgette en ui worden door een elektrische grijper in het doosje gedaan.

Van Olm legt uit dat in de praktijk de omstandigheden niet zo goed zijn als in de testopstelling. ‘De ingrediënten liggen op een wit vel papier, waardoor ze duidelijk te onderscheiden zijn, groenten worden normaal in kratten aangeleverd en liggen dan niet één voor één uitgestald.’ Duidelijk is dat het hier gaat om een oplossing die in ontwikkeling is. Maar duidelijk is ook dat de cobot die een maaltijdbox vult weer een stapje dichterbij is.

Cobots

Cobots maken robottoepassingen mogelijk waarbij de robot in direct contact staat met medewerkers. Ze zijn zo afgesteld dat ze zonder gevaar in de buurt van mensen kunnen werken. Hun werksnelheid is aangepast en ze slaan bijvoorbeeld af als ze in botsing dreigen te komen met een medewerker.

Meer weten over de opmars en mogelijkheden van cobots? Lees het achtergrondartikel: Cobots staan klaar om een handje te helpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-26T11:00:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.