Teuge krijgt commercieel 3D-betongeprinte gebouw

Artist impression (beeld: The Form Foundation)

Teuge, een dorpje in de buurt van Apeldoorn, krijgt nog dit jaar het eerste commercieel 3D-betongeprinte pand van Europa. De Vergaderfabriek, zoals het gebouw zal heten, zal honderd vierkante meter tellen. Het printen van het gebouw duurt tien dagen.

Opdrachtgevers voor het opmerkelijke project zijn het mediabedrijf Centre4Moods en hotel De Slaapfabriek. In een persverklaring laten de partijen weten dat zowel de ronde vorm van de fabriek als het gebruik van duurzame materialen en de technologie aan de binnenkant van het gebouw niet waren te bereiken met de traditionele bouw en dat daarom de keuze voor 3D-printing is gemaakt.

CyBe Contruction (Oss) treedt als hoofdaannemer op, daarbij geflankeerd door ‘de top van de Nederlandse 3d-print- en -bouwindustrie’, te weten The Form Foundation, Witteveen+Bos, CyBe, Elma Media en Lexence Advocaten. De uitdagingen, aldus de verklaring zitten in de constructiemethode, het ontwerp, organisatorische en juridische zaken en de risico’s die hieraan ten grondslag liggen. Projectleider Hugo Jager: ‘Het proces was een aaneenschakeling van proberen, analyseren en aanpassen, waarbij het doel altijd duidelijk is geweest: bewijzen dat 3D-printen technisch en economisch zinnig is.’

Vliegveld

Het gebouw, naar een ontwerp van architect Pim van Wylick, komt naast de entree naar vliegveld Teuge en zal zich manifesteren als de bladen van een turbine. Deze bladen draaien en openen hiermee doorzichten of sluiten ze, al naar gelang de positie van de waarnemer. Daardoor is het gebouw vanuit elke hoek anders. Een dergelijke vorm is met traditionele bouwmethoden niet of nauwelijks te bouwen. Dat heeft geleid tot een ontwerp waarin de gekromde wanden, alle verschillend van vorm, 3D-geprint worden in beton.

De Vergaderfabriek

De Vergaderfabriek (DVF) is het eerste 3D-geprinte gebouw in Europa dat op basis van een commerciële opdracht op locatie gebouwd wordt. Het is geen experiment of demonstratiemodel. Het gebouw zal daadwerkelijk worden gebruikt en voldoet aan alle vereisten die aan het verstrekken van een omgevingsvergunning worden gesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-09T13:00:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.