Space Expo toont maanlandingsheadset Neil Armstrong

Plantronics MS50-headset vijftig jaar na maanlanding te bezichtigen

Neil Armstrong ten tijde van de maanlanding in 1969.

‘That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind’. Met deze woorden zette Neil Armstrong vijftig jaar geleden, op 21 juli 1969, de eerste stap van de mens op de maan. De bekende zin klonk door de Plantronics MS50-headset die Armstrong ten tijde van zijn maanlanding droeg. In Space Expo Noordwijk is deze headset nu voor ruimtevaartliefhebbers te bewonderen.

De Plantronics MS50 vormde het hardware-onderdeel van de iconische Communications Carrier Assembly (CCA) die werd gedragen door Neil Armstrong, Edwin ‘Buzz’ Aldrin en Michael Collins. Nu, vijftig jaar na dato, kunnen ook Europeanen de Poly-headset bezichtigen. Een replica ervan is vanaf gisteren 21 juli 2019, de dag van het vijftigjarige jubileum, te zien in een tijdelijke tentoonstelling rondom de maanlanding in Space Expo in Noordwijk. Hiervoor is de replica vanuit de Verenigde Staten overgekomen.

Ruimtevaartmissies

Achter de Plantronics MS50-headset schuilt een bijzonder verhaal. In 1962 werd deze alleen gebruikt door luchtvaartpiloten. Daarna werd de headset toegevoegd aan de astronautenhelm, een proces waarbij het team en Nasa in slechts elf dagen een werkend microfoonontwerp creëerden, inclusief ruisonderdrukking. De headset werd daarna gebruikt voor zowel de Gemini- en Apollo- als Skylab-missies.

De replica van de Plantronics MS50-headset is van 21 juli 2019 tot en met 5 januari 2020 te bezichtigen in Space Expo in Noordwijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-22T09:01:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.