Naast de A27 landen binnenkort vliegende auto’s

Tussen Vianen en Gorinchem wil de Nederlandse fabrikant Pal-V een tijdelijke start- en landingsbaan

De Gyroplane van Pal-V

Er komt waarschijnlijk een start- en landingsbaan voor vliegende auto’s in de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden, aan de A27 tussen Vianen en Gorinchem. Het college van burgemeester en wethouders is enthousiast over het pilotproject waarvoor de Nederlandse vliegautofabrikant Pal-V de driehonderd meter lange baan wil gebruiken.

Het bedrijf Pal-V uit Raamsdonkveer heeft een vliegende auto ontwikkeld waarmee je zowel over de weg kunt rijden als maximaal vijfhonderd kilometer kunt vliegen. De ombouw van auto naar vliegtuigje duurt enkele minuten. Om het gevaarte en de procedures te testen, heeft de fabrikant gemeente Vijfheerenlanden gevraagd deel te nemen in een pilotproject.

Driehonderd meter lang

Het college van b&w wil dat de gemeente drie jaar lang een strook grond beschikbaar stelt aan Pal-V, staat in een brief aan de gemeenteraad. De strook wordt ingericht als start- en landingsbaan, driehonderd meter lang en dertig meter breed. Hoewel b&w ‘in principe bereid is deel te nemen aan de pilot’, worden de plannen pas definitief na aanvullend onderzoek en instemming van de gemeenteraad.

Voor gebruik van de strook grond moet de gemeente een ontheffing voor tijdelijk en uitzonderlijk gebruik afgeven. Hiermee mag Pal-V de strook jaarlijks maximaal twaalf dagen gebruiken. Ook andere publiek- en privaatrechtelijke aspecten spelen een rol. Geluid, veiligheid, planologische inpasbaarheid en de visie van de direct omwonenden zijn daarbij van belang. Het college verwacht dit niet voor het eind van 2020 gereed te hebben.

Meerkerk

Als de betrokkenen instemmen met het plan, komt de start- en landingsbaan op een strook grond in Meerkerk, een van de kernen van gemeente Vijfheerenlanden. Dit is direct ten oosten van de A27 tussen Vianen en Gorinchem, nabij een hotel, een koffieketen en een fastfoodrestaurant. Gemeente Vijfheerenlanden is sinds 1 januari 2019 de fusiegemeente van Leerdam, Vianen en Zederik.

Computable kreeg vorig jaar op de Hannover Messe een demonstratie van de Gyroplane van Pal-V. Het gevaarte kost tussen de 300.000 en de 500.000 euro. Het Nederlandse bedrijf werkt al sinds 2007 aan deze vliegende auto.

Vliegende auto Pal V pronkt op Hannover Messe

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-18T15:43:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.