Vader van de fotoscanner overleden

russell kirsch

De eerste gedigitaliseerde foto

In zijn huis in het Amerikaanse Portland is de 91-jarige Russell Kirsch overleden. De computerwetenschapper was de eerste die een foto inscande en digitaliseerde. Op de foto staat zijn baby-zoon Walden.

Kirsch bouwde de eerste scanner in 1957, hij gebruikte voor het experiment een foto van zijn zoon Walden. De man werkte destijds bij het National Bureau of Standards (NBS), waar hij kon beschikken over de SEAC (Standards Eastern Automatic Computer). De digitale foto bestaat uit slechts 30.000 pixels en bestond aanvankelijk uit enkel zwarte en witte pixels. Later werden er ook grijstinten aan toegevoegd.

De SEAC was eigenlijk vooral bedoeld voor officiële werkzaamheden (zoals berekeningen maken om kernwapens te ontwikkelen), maar na de uren durfden de NBS-medewerkers er ook wel eens mee spelen en experimenteren. De digitale foto is het resultaat van zo’n experiment. Later zei Kirsch dat hij het jammer vond dat hij de digitale pixels als vierkantjes had geconcipieerd, want daarmee gingen natuurlijke vormen en kromme lijnen deels verloren.

De originele scan van Kirsch is nu eigendom van het Portland Art Museum.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-14T15:23:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.