Drukkerij uit 1703 stapt in nft's

Koninklijke Joh. Enschedé werkt met softwareontwikkelaar Proxid aan nft-platform

Dit artikel delen:

De 320 jaar oude drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé duikt dieper in de wereld van de non-fungible tokens (nft's). Op den duur willen de Haarlemmers zelfs een rol spelen in de metaverse, het digitale gebeuren dat volgens Meta (Facebook) belangrijk wordt voor ons sociale leven en de economie.

De Koninklijke Joh. Enschedé, gespecialiseerd in beveiligd drukwerk zoals speciale bankbiljetten en postzegels voor verzamelaars, accijnszegels, paspoorten en visa, ziet in nft’s een oplossing tegen fraude en vervalsing.

Daartoe gaat de onderneming een samenwerking aan met de Nederlandse softwareontwikkelaar Proxid. Dit bedrijf uit Naarden bouwt een nft-platform op de publieke layer-1 blockchain. Basis daarvoor vormt een geïntegreerd ID-framework van Concordium, gespecialiseerd in de beveiliging van digitale activa via een identiteit-laag. Het Zwitserse Concordium claimt dat zijn raamwerk voor identiteiten de hoogst mogelijke privacy biedt. Bovendien zijn alle transacties te controleren.

Eigendomsgarantie en leveringsbewijs

De samenwerking biedt verzamelaars een nieuw platform om hun waardevolle objecten te verzamelen en te verhandelen. Daarbij wordt geen afbreuk gedaan aan het unieke karakter van het origineel. In de digitale wereld corresponderen verzamelbare bankbiljetten en postzegels met nft's. Deze laatste dienen als eigendomsgarantie en leveringsbewijs. Zo kunnen ze wereldwijd worden verhandeld op eerdergenoemd beveiligde platform en in de metaverse.

Gelmer Leibbrandt, topman van de Haarlemse drukkerij, ziet grote mogelijkheden voor de gereguleerde blockchain. Hij denkt aan de uitgifte van nieuwe fysieke postzegels en bankbiljetten, met een extra beveiligingslaag erachter in de vorm van code als private key. Uit twee niet nader genoemde landen heeft zijn bedrijf inmiddels orders voor postzegels met een digital twin. Leibbrandt denkt dat het verzamelen hierdoor ook aantrekkelijk wordt voor jongeren. En dat is wel nodig, omdat de groep postzegelverzamelaar sterk vergrijst.

Festivals

Ook ziet hij kansen als betaalmiddel bij festivals. Aan bankbiljetten met een nft kun je een link toevoegen die toegang geeft tot augmented reality op een telefoon. Voorbeeld is een actie voor het goede doel met Nick & Simon. Ook de Formule 1-races bieden kansen. Vorig jaar kregen vijftienduizend houders van vip-kaarten op Zandvoort via een code al extra mogelijkheden. ‘En zeker bij internet-storingen kunnen bankbiljetten met een nft als betaalmiddel hun nut bewijzen’, besluit Leibbrandt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-09T20:03:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.