Ontwerper coltrui Steve Jobs overleden

Steve Jobs met coltrui

De Japanse modeontwerper Issey Miyake is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij bouwde een mode-imperium op en verwierf bekendheid als de ontwerper van de iconische coltrui die de overleden directeur van Apple, Steve Jobs, altijd droeg.

In zijn boek ‘Steve Jobs’, de biografie van Walter Isaacson uit 2011, ontmoette Jobs Miyake via Sony’s voormalige bestuursvoorzitter Akio Morita in de vroege jaren 1980. De Japanse ontwerper had de uniformen van Sony’s werknemers bedacht. Volgens het boek was dat een jas, gemaakt van rip-stop nylon met mouwen die konden worden opengeritst om er een vest van de maken. Jobs stelde zijn medewerkers voor om een dergelijk uniform te dragen. Een luid boe-geroep was het antwoord. Niettemin wilde hij voor zichzelf een ‘handtekening’, zoals hij een uniform betitelde, en vroeg Miyake iets dergelijks te ontwerpen. Hij kreeg in één keer honderd coltruien toegestuurd, zodat hij voor de rest van zijn leven vooruit kon.

Atoombom

Miyake liep mank vanwege de Amerikaanse atoombom in 1945 op Hiroshima, zijn geboorteplaats. Zijn moeder overleed drie jaar later aan de straling. De Japanner verhuisde naar Parijs, waar hij samenwerkte met grote namen in de modewereld als Hubert de Givenchy en Guy Laroche.

Hij staat vooral bekend om het materiaal van zijn mode, die hij overigens liever ‘kleding’ noemde. Dankzij de verfijnde Japanse technieken, die hij op het platteland uitvoerig bestudeerde, bracht Miyake geplooide kleding op de catwalk. ‘De uitvinder van de plissé was hij niet, maar hij wist met plooien zulke nieuwe en verrassende dingen te doen, dat het lastig is niet aan hem te denken als je plissé ziet’, schrijft NRC.

Het merk is nog springlevend, vooral zijn Homme Plissé-lijn uit 2013 valt nog steeds in smaak bij (jonge) modeontwerpers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-10T12:29:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.