NLdigital viert eeuwfeest met Efficiency Beurs

Branchevereniging organiseert tijdelijke tentoonstelling 100 Jaar Efficiency

Beeld: RAI

NLdigital bestaat honderd jaar. Tenminste, een verre voorganger van de branchevereniging werd een eeuw geleden opgericht. Om dit te vieren, organiseert NLdigital de pop-up-tentoonstelling 100 Jaar Efficiency. Over de roemruchte Efficiency Beurs en andere hoogtepunten van een eeuw digitale vooruitgang. De eerste uitgave van Computable ontbreekt uiteraard niet (klik op de foto).

In september 1922 zag de Vifka het levenslicht in Amsterdam: de Vereniging van Importeurs en Fabrikanten van Kantoormachines. Na afsplitsingen, fusies en naamsveranderingen (zie kader) heet de rechtsopvolger honderd jaar later NLdigital. Volgens deze organisatie is de missie onveranderd: zorgen dat Nederland optimaal profiteert van technologische innovatie, door de bedrijven die dit mogelijk maken, te verbinden.

Efficiency Beurs

Cover van eerste Computable

Voorpagina eerste uitgave Computable (1968): klik op het plaatje.

Om het eeuwfeest te vieren, organiseert de vereniging de tijdelijke tentoonstelling 100 Jaar Efficiency. De rode draad daarbij is de Efficiency Beurs. Deze beurs in de RAI Amsterdam werd eind jaren negentig voor het laatst georganiseerd en was jarenlang een begrip in Nederland. De tijdelijke tentoonstelling is in het gebouw van NLdigital in Breukelen.

Je ziet er oude kantoormachines, komt meer te weten over de opkomst van automatisering en ontdekt welke vrouwen een belangrijke rol speelden in de ict. Je kunt videogames spelen op de Atari 2600 en de oorspronkelijke Gameboy.

Ook vind je er een exemplaar van de eerste uitgave van Computable, gedateerd 21 september 1968. Op de voorpagina een groot artikel over, hoe kan het ook anders, de Efficiency Beurs en de groei van het aantal standhouders en bezoekers.

De tentoonstelling 100 Jaar Efficiency is toegankelijk op diverse dagen in oktober tot en met januari 2023. Geïnteresseerden kunnen zich ervoor inschrijven. Je hoeft niet werkzaam te zijn bij een lid van NLdigital. 

Van Vifka naar NLdigital

In september 1922 werd de Vifka opgericht: de Vereniging van Importeurs en Fabrikanten van Kantoormachines.

Delen van deze organisatie fuseerden in 1994 met Cosso (Vereniging Computer Service- en Software Bureaus) tot de Fenit (Federatie van Nederlandse ondernemingen in de Informatietechnologie).

In 2001 ging de Fenit samen met haar pandgenoot Vereniging ICT Nederland (waaronder de overige delen van de Vifka) op in Federatie Nederland-ICT.

Deze organisatie werd in 2005 hernoemd tot ICT-Office en in 2012 Nederland ICT. Sinds 2019 voert de branchevereniging de naam NLdigital.

Efficiency Beurs 1966

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-30T17:06:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.