5G in 't vliegtuig? Van de Europese Commissie mag het

Binnenkort is het mogelijk en toegestaan om je 5G-smartphone te gebruiken in een vliegtuig. De Europese Commissie heeft de spectrumregels voor mobiele communicatie in vliegtuigen aangepast en bepaalde frequenties gealloceerd voor zogeheten in-flight 5G-technologie.

De Europese Commissie reserveert al sinds 2008 bepaalde frequenties voor mobiele communicatie in vliegtuigen. Vliegmaatschappijen kunnen deze naar eigen wens aan passagiers aanbieden om te sms'en, bellen en internetten, zolang de vlucht zich in het luchtruim van de EU bevindt.

De regels die hierbij gelden, worden nu geactualiseerd. Hierdoor staat de Commissie vliegmaatschappijen toe om in de cabine een zogeheten picocell te installeren waarmee 5G-verbindingen mogelijk zijn. Inzittenden kunnen hun smartphone verbinden met de picocell, die het signaal via een satelliet doorgeeft aan het mobiele netwerk op de grond.

Als op straat

"De sky is niet langer the limit"

In theorie zou de gebruiker exact dezelfde ervaring moeten hebben als op straat. Maatschappijen worden niet verplicht om 5G aan te bieden. Er is wat voor te zeggen om het gebruik van mobiele telefoons tijdens een vlucht te beperken. Een luid bellend persoon wil niemand in de stoel naast zich.

Er is de Europese Commissie veel aan gelegen om het gebruik van 5G te stimuleren. '5G maakt innovatieve diensten voor mensen en groeikansen voor Europese bedrijven mogelijk', meldt eurocommissaris Thierry Breton (interne markt). 'De sky is niet langer the limit, als het gaat om de mogelijkheden die supersnelle connectiviteit met hoge capaciteit biedt.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Er is wat voor te zeggen om het gebruik van mobiele telefoons tijdens een vlucht te beperken. Een luid bellend persoon wil niemand in de stoel naast zich".

Tsja, luid bellende personen zie ik liever helemaal nergens, maar ja... wat doe je er tegen? Uiteraard gaan we al vrij snel 5g in het vliegtuig krijgen, want hiermee ontstaat simpelweg een nieuw verdienmodel voor de luchtvaartmaatschappijen.

Luid bellen is al vervelend, laat staan wanneer het gesprek ook nog eens op de speaker staat;-) We zullen er aan moeten wennen.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-25T17:24:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.